//Plugins sense CDN ?>
La 9a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades (JGPO) torna a Igualada el proper 28 de setembre. Una Jornada que comptarà amb més d'una setantena de paradistes i més d'un centenar d'activitats, entre tallers, xerrades, tastos, actuacions... Però a més, aquesta edició compta amb algunes novetats que amplien encara més, l'oferta d'activitats.
Es tracta d'una trobada que, any rere any, se celebra gràcies a la implicació dels més de 120 ponents de màxim nivell que hi participen, l'organització totalment voluntària per part del Col·lectiu Eixarcolant, i els més de 180 voluntaris i voluntàries vinguts d'arreu del país.
Les principals novetats d'aquesta edició són, per una banda, la incorporació d'un Cicle de Teatre Etnobotànic. Algunes de les representacions teatrals estan dirigides al públic escolar de primària d'Igualada, i d'altres sessions, són obertes al públic en general. Les obres que s'oferiran pel públic general seran An-ki de la companyia Ortiga i Las Malas Hierbas, de la companyia La Simbiòtica. Properament s'ampliarà la informació per reservar les entrades.
D'altra banda, la programació de la Jornada afegeix un nou espai: l'Escenari Infantil. D'aquesta manera, s'amplia l'oferta pel públic familiar amb tallers de dansa, sessions de contacontes i microteatre.
Les inscripcions per a les activitats que necessiten inscripció prèvia ja estan obertes també a través del web d'Eixarcolant, que recordem que fa tot just una setmana que ha estrenat nova plataforma. En aquesta ocasió, les inscripcions es poden realitzar de dues formes: o bé a través de la graella de programació, com s'havia fet fins ara, o bé a través d'un sistema de filtres que permet buscar les activitats per franja horària, tipus o itinerari.
La majoria d'activitats de la Jornada, però, segueixen sent gratuïtes i sense inscripció prèvia, tot i que és recomanable mirar-se la programació amb atenció per aquells que vulguin planificar-se el dia sense perdre's cap de les seves activitats preferides: xerrades aplicades i xerrades tècniques, tastos, sortides etnobotàniques, etnobotànica en directe, tallers, píndoles etnobotàniques, actuacions musicals... Així com la fira de petits productors o el ja mític dinar silvestre.
Mostra de Cinema Etnobotànic
Les setmanes prèvies i posteriors a la 9a JGPO se celebrarà també la 2a edició de la Mostra de Cinema Etnobotànic i Agroecològic, que forma part de la XIV Mostra de Cinema Etnogràfic. Finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a l'OPEI (Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial), una xarxa d'entitats de la qual formem part com a Eixarcolant.
Participaran 14 nodes territorials per programar unes 35 sessions en col·laboració amb diferents entitats locals de tots els territoris de parla Catalana. La primera projecció serà a Barcelona el 31/07, en col·laboració amb l'hort urbà l'Hortet del Forat.
En total, es podrà gaudir de 12 pel·lícules documentals que exploren la relació entre les persones i les plantes, fent especial èmfasis en la rellevància d'aquesta històrica relació al moment d'estructurar i transformar els nostres sistemes agroalimentaris.