TORNAR

Igualada començarà una recollida porta a porta d'orgànica "a grans productors"

L’Ajuntament preveu que el sistema es posi en marxa durant la tardor

societat
Dijous, 27 maig 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Ara mateix s'està enllestint un estudi per concretar a quants grans productors -especialment supermercats i restaurants- afectarà aquest sistema. Hi ha en marxa un altre estudi per determinar un nou model de recollida per a tota la ciutat.

Igualada implementarà el model de recollida "porta a porta" per a grans productors com poden ser supermercats, restaurants o grans comerços. Segons el regidor de Medi Ambient, Miquel Vives, el sistema pot ser una realitat a la tardor. La recollida selectiva porta a porta, consisteix a lliurar els residus de forma separada i al davant de la porta de l'establiment al servei municipal de recollida, segons un calendari i horari establerts per cada fracció.

El govern confia que això "permetrà la recuperació de molts materials que fins ara acabaven a l'abocador, suposant una millora ambiental i també d'eficiència econòmica". Els resultats de recollida selectiva assolits en els municipis que tenen en marxa aquests sistemes "són en general superiors significativament als resultats obtinguts amb contenidors de carrer".

Segons Vives "els objectius són facilitar als establiments el compliment d'aquesta normativa amb un sistema de recollida adaptat a les necessitats i generació de residus de les activitats comercials, s'incentivarà els que ho facin bé amb rebaixes a la taxa de residus i s'incrementaran els índexs de reciclatge". Segons el regidor "portem anys amb increments sostinguts de la recollida selectiva de la ciutat, i ara ens cal fer un pas més. Un pas endavant amb la sostenibilitat de la ciutat i el repte del canvi climatic".

En aquest moment s'està recollint informació i s'assessora als comerços sobre "com han de gestionar els seus residus. Durant la primera fase es determinarà quins són els establiments que entren en aquesta categoria de grans productors mitjançant visites presencials, i posteriorment se'ls farà entrega del material necessari per fer el lliurament dels residus al sistema de forma correcta i es faran reunions explicatives del sistema".

De fet, el sistema de recollida porta a porta per a comercos ja fa temps que està en proves a la ciutat, des de 2016. Els residus comercials representen de mitjana als municipis catalans entre un 36% i un 40% del total de residus que es generen. Per aquest motiu, la llei de residus 6/1993 estableix l'obligatorietat de la correcta separació en origen i el reciclatge/valorització de totes les fraccions de residus a les activitats comercials i industrials.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.