//Plugins sense CDN ?>
Aquest programa, del departament d’Acció Social, treballarà les principals eines de comunicació i TIC per fomentar el contacte de les persones grans amb el seu entorn
El passat divendres, 8 de novembre, es va iniciar el projecte Connecta’t, impulsat pel departament d’Acció Social de l’Ajuntament d’Igualada amb l’objectiu de donar resposta al col·lectiu de les persones grans davant l'aïllament i sentiment de soledat no volguda. Sandra de la Iglesia, regidora d’Acció Social, ha explicat que el projecte “vol apropar aquestes persones grans al seu entorn, ja sigui posant-los en contacte amb familiars o amistats, també ajudant-los a descobrir entreteniment de qualitat alhora que els mostra com contactar amb comerços o serveis. Una manera de fer xarxa i de potenciar el contacte amb la societat més recent”.
El projecte contempla formació i acompanyament, personalitzat i grupal, en les tecnologies de la informació i la comunicació, concretament l'ús de la tauleta electrònica.
A Igualada, el 20,3% de la població té més de seixanta-cinc anys, d'aquestes el 26% viu sola. El 74% de les que viuen soles, son dones.
Com antecedents, a Igualada existeix des del 2016 el projecte Radars, que ofereix acompanyament i suport emocional a persones grans que se senten soles, detectades a través de la xarxa comunitària. La seva implementació confirma, ha explicat de la Iglesia que “d'una banda existeix la necessitat de les persones grans que se senten i estan soles i de l'altra, la disposició del voluntariat a oferir el seu suport en accions que ofereixen tenir cura de les persones grans. L'experiència ens mostra que a través d'establir connexions significatives, millora la qualitat de vida de les persones”.
Moltes persones grans tenen dificultats per utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Durant el confinament per la pandèmia de la Covid-19 es va fer evident la vulnerabilitat i l'aïllament d'aquest col·lectiu: moltes persones van passar setmanes soles a casa mantenint únicament contacte telefònic amb familiars i amistats. L'accés a les noves TIC, és molt útil en aquestes situacions, permetent mantenir contacte visual directe amb la família i amistats, l'entreteniment alternatiu a la ràdio o televisió, la compra de queviures, programar o mantenir visites mèdiques, aconseguir entrades o inscripcions a activitats, participació en grups, etc.
De la Iglesia ha destacat que “al participar en el projecte, fent ús de la tauleta electrònica i formant part del grup setmanal, disminuirà el sentiment de soledat i millorarà la qualitat de vida i la vinculació amb l'entorn proper”.