TORNAR
PUBLICITAT

Igualada Indignada organitza una xerrada sobre la falsa neutralitat del sistema electoral

La xerrada-debat tractarà la situació del ciutadà davant les urnes: vot útil, vot en blanc, abstenció, i vot nul

societat
Dilluns, 26 setembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El col·lectiu Igualada Indignada recupera l'activitat i proposa una xerrada- debat sobre la falsa neutralitat del sistema electoral. Paco Jiménez Orantes, llicenciat en Filosofia, Màster de Gestió Pública i Màster Acadèmic de Ciències Polítiques, serà l'encarregat d'explicar tot allò relacionat amb la situació del ciutadà davant les urnes, amb el vot útil, en blanc, l'abstenció i el vot nul. La xerrada tindrà lloc el proper 27 de setembre a les 8 del vespre a la Sala de Socis de l'Ateneu.

Imatge d'una de les conferències del passat mes de juny

Al món hi ha una certa diversitat de sistemes polítics, una diversitat que pot ser gairebé tant gran com el nombre de països independents que coneixem. Tot i així, entre aquests sembla fàcil reconèixer aquells que són 'democràcies' i el que no ho són. De fet, s'acostuma a pensar que el sistema polític d'un país és democràtic si es fan regularment eleccions lliures per a formar el seu govern. Però realment està tan clar? Si és així, com poden dir els indignats 'li diuen democràcia però no ho és'?

En realitat, la història de la democràcia no és exactament la de les eleccions com a sistema de tria dels governants. La democràcia moderna neix amb la Revolució Americana el 1776, seguida de molt a prop per la Revolució Francesa, però d'eleccions se'n feien abans (a França, per exemple, els representants dels Estats Generals que va convocar el Rei de França, Lluís XVI, havien estat triat en eleccions) i també es fan o s'han fet a països que ningú no gosaria de qualificar de democràtics, com Espanya durant el franquisme.

Les regles que determinen la forma de votar, els requeriments per ser votant, la forma de presentar propostes de votació o presentar candidats, la de defensar les propostes o candidatures i la de comptabilitzar els vots -en definitiva, el sistema electoral- poden arribar a ser fins i tot més determinants que la pròpia voluntat dels votants a l'hora de donar uns resultats.

Les qüestions per la xerrada-debat

Així doncs, de quina manera el sistema electoral vigent a l'Estat Espanyol contribueix (o no) a la qualitat i la bona salut democràtica del país? Quins són els seus problemes i les seves virtuts? Què s'entén per 'vot útil'? Com influeix realment el meu vot en el resultat de les eleccions? Què vol dir i quines implicacions té votar en blanc? I fer vot nul? I abstenir-se?

Aquestes i d'altres preguntes són les que es miraran de respondre o si més no es debatran a la xerrada-debat 'El ciutadà davant les urnes: vot útil, vot en blanc, abstenció i vot nul', la falsa neutralitat del sistema electoral, que tindrà lloc el proper dimarts 27 de setembre a les 8 del vespre a la Sala de Socis de l'Ateneu.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.