//Plugins sense CDN ?>
Aquest costum va arrencar fa gairebé cinc segles, l’any 1.515 quan, per evitar una epidèmia de pesta que arribava de Barcelona, els Consellers d’Igualada van demanar protecció a la Mare de Déu portant-li un ciri i la pesta, finalment, no va arribar a la vila. A la dècada de 1990 es va recuperar la tradició i avui encara es manté viva. La jornada a Montserrat ha començat amb la missa conventual i, en el decurs d’aquesta, Castells s’ha adreçat als assistents recordant-los els orígens d’aquest costum. Posteriorment, ha encès el ciri com a símbol de petició de protecció per la ciutat i la comarca.
En acabar, els assistents han estat rebuts en una sala annexa pel Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que ha recordat que “hi ha molta història al darrere d’aquesta tradició que, any rere any, renova la relació entre Montserrat i la ciutat d’Igualada”. De la seva banda, l’alcalde ha afegit que “d’aquí a molt poc viurem els cinc-cents anys d’aquest costum i, per tant, caldrà preparar una celebració a l’alçada”.
Mireia Claret, representant de la junta de l’Ateneu, ha obsequiat el Pare Abat amb una litografia de la façana de l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera i Rosa Maria Parés, del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), ha lliurat dos exemplars de la Miscellanea Aqualatensia per la biblioteca de l’Abadia.