TORNAR

Igualada recupera l'edifici del centre Arian per destinar-lo als serveis de l’àmbit de salut mental

La Diputació assumirà el cost del lloguer de l’edifici

societat
Dijous, 10 novembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'edifici de 530 metres quadrats de la Plaça d'Espanya on fins fa un any hi havia el centre Arian s'utilitzarà a partir del desembre com a espai per les entitats i organitzacions igualadines que treballen en l'àmbit de la salut mental. Actualment hi tenen lloc les obres d'adequació. El lloguer de l'espai el sufragarà la Diputació. 

L'Ajuntament d'Igualada enllesteix actualment l'adequació del denominat Espai de Salut, un nou recurs públic a l'abast de les entitats i organitzacions que ofereixen serveis en l'àmbit de la salut mental, els malalts i les seves famílies. L'edifici escollit per a la ubicació d'aquest nou recurs és l'antic centre Arian, a la Plaça d'Espanya, que va quedar en desús ara fa poc més d'un any amb el trasllat del centre de dia del Consorci Sociosanitari d'Igualada (CSSI) a les seves noves instal·lacions del barri Montserrat. Segons el regidor Fermí Capdevila, les obres d'adequació del nou Espai de Salut tenen un cost aproximat d'uns 40.000 euros i s'han rebut diferents ajuts per a la seva posada en marxa de la Diputació de Barcelona, de l'Obra Social "la Caixa", del Consorci Sanitari
de l'Anoia (CSA) i del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

La seva posada en marxa està prevista per al proper mes de desembre. Un recurs necessari L'any 2014, l'Ajuntament va elaborar un Pla de Salut 2015/2018, una eina que orienta les polítiques municipals de salut pública en diversos eixos, com són els hàbits i estils de vida, la salut sexual, afectiva i reproductiva, l'exclusió social, el medi ambient, la mobilitat, la seguretat alimentària, la protecció de la salut i, com a eix vertebrador i específic, la salut mental. Segons recull aquest pla, a la comarca de l'Anoia, entre el 2010 i el 2013, les primeres acollides al Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) s'havien incrementat un 16,7%. En aquest mateix període, el Programa de Trastorns Mentals Severs (TMS) havia augmentat els seus usuaris un 15,1% i el Programa de seguiment Individual (PSI) ho havia fet un 12,5%. Al mateix temps, el Centre de Dia de Salut Mental, que atén persones majors de 18 anys afectades de trastorn mental sever
havia atès, durant l'any 2013, un 28% més de casos que l'any anterior.

L'edifici, situat a la Plaça d'EspanyaDe la seva banda, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) havia patit un increment de més del 50% en relació a l'anterior, tractant el 2013 un total de 1.400 casos. Aquesta tendència es mantenia al CDIAP Anoia, que havia augmentat en un 7% les persones ateses, amb un 4% més de casos de trastorn mental greu. Aquesta és la diagnosi que fa el Pla de Salut en l'àmbit de la salut mental i que, segons Capdevila, "demostra que és un àmbit que necessita una atenció important i prioritària, ja que s'observa un creixent nombre de casos pel que fa a afeccions de salut mental en la població, uns casos especialment sensibles amb efectes devastadors en l'entorn familiar, veïnal i comunitari del malalt".

El Pla d'Acció inclòs en el Pla de Salut estableix, finalment, la necessitat d'emprendre un seguit d'actuacions per a "disminuir la prevalença dels problemes de salut mental en la població i lluitar contra l'estigmatització i la discriminació de les persones amb trastorn mental". Capdevila manifesta que "tota aquesta realitat mereixia tenir un espai comú; si  els serveis i entitats dedicats a un àmbit semblant poden compartir el mateix espai, podran potenciar la seva tasca i, a més, crear sinèrgies entre elles, entre els usuaris i entre les famílies". 

El nou Espai de Salut tindrà una superfície total de 530 metres quadrats, repartits en dues plantes però accessibles, majoritàriament diàfanes i sense barreres arquitectòniques, disposa de cuina i té la capacitat per allotjar els diferents serveis i activitats necessaris. És un edifici cèntric i ben comunicat, situat a la Plaça d'Espanya, i per tant, és de fàcil accés tant amb vehicle particular com amb transport públic. Aquest centre acollirà inicialment els Serveis de Promoció de la Salut Mental i el Benestar Emocional de l'Ajuntament d'Igualada, el Centre de Dia i Espai Terapèutic del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), el Club Social AIDAR i el projecte Visc al matí de l'Associació per la Rehabilitació del Malalt Mental de l'Anoia (ARMPA), el programa Activa't x la salut mental i l'Espai Situa't de la federació de Salut Mental de Catalunya i  el departament de Salut de la Generalitat i l'Equip de Valoració de la Discapacitat i la Dependència del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. A banda, hi ha altres projectes actualment en desenvolupament, com ara grups d'ajuda mútua, formació de cuidadors o tallers per a col·lectius, que podrien tenir cabuda en aquest Espai de Salut.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.