//Plugins sense CDN ?>
S'utilitzen escenaris similars als reals i s'analitzen posteriorment els errors i encerts que s'han comès. A més d'una aposta per la formació simulada, la proposta d'Igualada es planteja també com un espai per a la recerca i la innovació d'abast global mitjançant la tecnologia digital.
Segons Enric Macarulla, cap del Departament de Docència i Recerca del Consorci Sanitari de l'Anoia, els centres de simulació detecten una necessitat –una nova tècnica o situació específica-, la treballen, la transmeten als professionals, se'ls avalua per verificar que s'hagi après correctament i, finalment, es porta a la pràctica real.
Per Macarulla, ara la prioritat és acabar de consolidar disseny del projecte, elaborar el pla finançament i continuar establint contactes com els que ja s'han fet amb l'Ajuntament d'Igualada i l'administració catalana.
L'horitzó amb el qual treballa el Consorci Sanitari de l'Anoia és a dos o tres anys vista i, si el projecte finalment es desenvolupés a Igualada, la construcció de la infraestructura podria anar més enllà dels quatre o cinc anys.
Darrera el nou hospital
Segons els primers contactes entre el Consorci Sanitari de l'Anoia i el consistori igualadí, el centre de simulació es podria ubicar en uns terrenys darrera del nou hospital o a l'edifici de antic centre hospitalari.
A priori, sembla que seria més viable la primera opció perquè té 'un impacte econòmic inferior'.
Escenaris reals
El centre de simulació ocuparia uns 3.000 metres quadrats i preveu escenaris com els del dia a dia dels professionals de la sanitat. Per tant, s'ha projectat quatre zones quirúrgiques diferents, que inclourien el procés que se segueix abans i després d'un quiròfan, i habitacions de consultes externes, d'atenció primària i les d'un hospital.
Així mateix, també disposarà d'escenaris per preveure situacions extrahospitalàries com, per exemple, accidents de carretera i incidents en un pis amb una escala estreta o un ascensor petit.
En aquestes circumstàncies, segons Macarulla, els avaluadors poden manipular la situació per veure com reaccionen i, a la vegada, aprenen els professionals de la salut. Posteriorment, els avaluadors parlen de l'experiència concreta i en fan un seguiment posterior per analitzar l'efecte real a la feina.
Segons Enric Macarulla, la simulació es podria amb actors entrenats, pacients voluntaris o fins i tot animals.
Punts forts d'Igualada
Pel cap del Departament de Docència i Recerca del Consorci Sanitari de l'Anoia, Igualada és una bona opció per acollir el centre de simulació de Catalunya perquè té bones connexions per carretera (A-2), disposa d' iniciatives de recerca i innovació en àmbits diversos (Fitex, Aiica), té formació de salut prèvia, s'han fet proves de simulació amb animals i compta amb una oferta universitària (EUETTI).
Enric Macarulla ha fet l'explicació d'aquest projecte durant la seva participació en la 1a setmana de la Innovació a Igualada, en el marc de la conferència 'Recerca en el territori'.
Violeta Gumà - ACN
Macarulla afirma que Igualada ha apostat fort per acollir el primer centre
Macarulla especifica els diversos escenaris que contempla el projecte igualadí.
Macarulla afirma que Igualada ha apostat fort per acollir el primer centre
Macarulla especifica els diversos escenaris que contempla el projecte igualadí.