//Plugins sense CDN ?>
Fa un any, abans de fer-se pública la sentència del judici de l'1-O, les forces policials espanyoles van fer una ràtzia repressiva contra una desena de persones del Vallès i d'Osona. Se les acusava de "terrorisme". Ara, un documental de producció igualadina explora aquesta acció policial polèmica que ha alterat les vides de moltes famílies i que no ha pogut verificar cap dels objectius que al·legava. Tampoc la Guàrdia Civil ha pogut confirmar mai la tinença d'explosius ni plans concrets per atemptar. Hi ha 13 persones investigades.
Amb 500 agents, la Guardia Civil espanyola va entrar el 23 de setembre, de matinada, a les cases de nou activistes independentistes. És 'De matinada' el títol que té el documental de la productora Aixina, d'Igualada, ha fet sobre aquestes detencions i aquest procés. Aquest cap de setmana s'estrenava a Vic el documental del qual s'ha denunciat com un muntatge policial. La Fiscalia els acusava de voler fabricar explosius, per no va aportar proves de pes i van quedar en llibertat després de tres mesos a la presó. Dan Ortínez, d'Aixina, explica que "vam començar el documental per trobar una alternativa si no es podia fer l'acte de record per la situació de pandèmia, però també per projectar a casals i ateneus i poder recaptar diners per a la caixa de solidaritat". En les entrevistes que ha fet pel documental, Dan Ortínez subratlla que "són molt xocants les entrevistes que hem fet als detinguts que tenien famílies amb infants i van veure com la Guardia Civil entrava i actuava d'una manera molt bèstia. Van apuntar amb pistoles a nens que estaven dormint a casa seva."
La gravació va començar el 15 d'agost. També d'Igualada hi ha pres part un grup, el Pa de Cada Dia, i l'empresa de comunicació Plaggi. "Hem triat gent que va estar a la presó, gent detinguda i gent que va rebre una carta el mes de juny, de cop i volta, assenyalant-los que estan acusats de terrorisme" comenta Dan. El documental manifesta "com afecten aquests casos repressius en el teu dia a dia: accelera malalties, afecta la teva feina, és un càstig... Segurament els absoldran, però ara esperen un judici sense data i que els condicionarà durant anys. El mateix procés judicial és la mateixa condemna."
Dan Ortínez veu els paral·lelismes en el cas dels joves de Torà o al País Basc, "però l'estat ja ha actuat així, fent servir una falsa acusació de terrorisme." En el documental es posa en relleu la solidaritat i el suport, que "la justícia es troba en el paper de la gent. També en els dos grups de Madrid que donaven suport als familiars, Madrileños por el Derecho a Decidir i Movimiento Antirepresivo de Madrid, que deixaven cotxes i llars als familiars. Pel que fa a l'administració, no hi ha ajuda, sabem que la Generalitat està personada com a acusació contra molts activistes independentistes i de causes socials."
Josep
Odena
29 de setembre 2020.10:47h
Gràcies Aixina. Aquesta feina no té preu. Admiració.