//Plugins sense CDN ?>
Val a dir, també, que cada cop hi ha més restaurants d’un cert renom i categoria, que canvien les copes al comensal, depenent del vi que demana per acompanyar el seu àpat.
Al meu entendre, potser perquè he viscut de primera ma el tema, una bona copa és imprescindible per prendre un bon vi (com sempre, reitero que no vull dir car, vull dir bo). De la mateixa manera que considero importantíssima la copa, també entenc que un vi que no està a la temperatura adient tampoc s’ha de tolerar.
Què volem dir quan diem una bona copa? D’entrada parlem d’una copa de cristall prim, fi, amb peu... personalment descarto les copes sense peu pel vi, tot i que per combinats em semblen perfectament factibles, i fins i tot les prefereixo.
En segon lloc, després de valorar el gruix del vidre, hem de parlar del diàmetre, tant de la part ampla, on hi ha el líquid, com de la part superior, on bevem.
No és el mateix una copa tipus ‘balloon’, on hi ha una gran zona per al vi i, per tant, hi ha una gran part del líquid en contacte amb l’aire i això permet una ràpida oxigenació, que una copa estreta, on la majoria del vi es troba submergit, o sigui, sense contacte amb l’aire.
Oxigenació
Segurament estareu pensant en què significa el concepte ‘oxigenació’, doncs bé, miraré d’explicar-ho molt breument. Quan un vi porta molt temps ‘tancat’ dins l’ampolla necessita aire per despendre certes olors desagradables, transitòries, que apareixen en obrir-lo. Aquestes olors desapareixen remenant la copa una estona o, si es disposa de decantador, decantant-lo una estona abans de ser consumit.
Com segurament ja haureu deduït, una copa amb un diàmetre i mida gran potenciarà aquesta oxigenació més aviat que una de petita i amb poca obertura superior.
Recomanacions
Com que no voldria avorrir-vos amb tecnicismes, us donaré quatre indicacions que us poden ajudar a escollir el tipus de copa adequada a cada vi que prengueu. Sempre, però, podeu recórrer a un format entremig per a ‘tot portar’, per evitar omplir els armaris de casa amb una cristalleria digne de ‘El Bulli’.
Si parlem de vins negres potents, amb una alta graduació alcohòlica, pensaríem amb copes grosses, amb una bona ventilació que permetés ‘airejar’ les notes alcohòliques que podrien ser desagradables. Si, en canvi, prenem un vi blanc, usaríem unes copes més petites, que potenciarien els aromes a flors i fuita, tan importants quan parlem d’aquests vins.
L’amplada i forma de la copa també són extremadament importants perquè condicionen la posició del cap al beure el vi, de manera que aquest anirà a parar a una o altra part de la boca. Com segurament alguns ja sabeu, cada part de la nostra llengua percep certes sensacions. Així, per exemple, als laterals notem l’acidesa, a la punta la dolçor, etc... com a exemple us diré que les copes amb un diàmetre gran fan que tirem el cap endavant al beure i les de diàmetre petit, cap al darrera.
En aquesta línia, els fabricants de copes, ressaltant com a més important sens dubte, Riedel, dissenya una copa diferent per a cada tipus de vi, mirant de ressaltar les virtuts de cadascun d’ells i amagant les possibles “arestes” que puguin existir.
Quan parlem de tipus de vi, no parlem de varietats de raïm, perquè seria una feina impossible, però sí que parlem d’estils de vi. Així, per exemple, trobem les copes tipus ‘Burdeos’, tipus ‘Borgonya’, tipus ‘Barolo’ i darrerament, fins i tot han creat copes per a una bodega concreta de La Rioja o per la D.O Montsant.
La importància del vidre
En darrer lloc, i tal i com ja hem mencionat al principi d’aquest escrit, el vidre juga un paper vital. Sense entrar en detalls, qui no ha tastat una beguda amb un cristall fi, que sembla que s’hagi de trencar en contacte amb els llavis i ha tingut una sensació de finura i delicadesa que l’ha fet gaudir més de l’habitual? Jo, per descomptat, sí.
Amb un exemple tot queda més clar
Si algú de vosaltres encara és una mica escèptic respecte al que acabo de dir-vos, us posaré un exemple que vaig viure en persona l’any passat a la final del concurs de La Nariz de Oro a Madrid.
Una bodega ens va presentar el seu vi (el mateix) de varies maneres. El tema de les copes ja no es discutia, perquè és una cosa molt i molt obvia que només cal que experimenteu una vegada per rendir-vos davant l’evidència... parlàvem de decantadors.
El mateix vi ens va ser presentat en diferents decantadors... un més llarg i estret, l’altre més ample i curt, l’altre amb forma de coll de cigne... penseu que el vi canviava tant, que algú podia arribar a pensar que ens estaven enganyant. No era així, tot depenia del diàmetre, forma i mida, simplement...
Al final, com sempre us dic, es tracta de gaudir i, sense arribar a les exageracions, de mirar de treure el màxim profit d’una beguda, potenciant-ne les virtuts. Si no podem tenir una copa per a cada beure, qui pot!!!??? Doncs mirem de tenir un sol model de copa per al vi blanc i pel vi negre però això sí, de qualitat.
Apa, ja sabeu què demanar als reis les properes festes!
Salut i vi, amics!
Sònia Farran i Torres (Capellades, 1971) Filla de Capellades i resident a la Pobla de Claramunt, és sumiller professional amb la titulació Europea de sumilleria atorgada pel Centre d’Estudis Tècnics Turístics de Barcelona (CETT). Realitza cursos de tast per a aficionats i també cursos relacionats amb el món del vi i la cocteleria a professionals del sector. Rebé el Primer Premi Marqués de Riscal 2009 i el premi Nariz de Oro de Catalunya l’any 2008. Ha posat en marxa dos restaurants a Igualada i, a l’actualitat, dirigeix Kan Bakus. És gerent de l’empresa Ceina i ha escrit diverses guies pràctiques de productes tecnològics, que han estat publicades tant per editorials catalanes com espanyoles. |
Màrius
Beijing
12 de gener 2012.02:22h
Totalment d’acord Sònia! beure un vi en una bona copa et desperta els sentits. Jo personalment tinc unes Schott Zwiesel Burgundy... Llegir més (http://www.zwieselkristallglas-shop.com/shop/article/articlelist!carousel.action?category=000017&productline=000023&article=109600&brand=zw1872#/109600). Les recomano!