//Plugins sense CDN ?>
És el setè arbre dels records que l'associació Little Stars obre a Catalunya. Aquesta iniciativa, com explicava el regidor Fermí Capdevila, sorgeix per acompanyar els que han patit aquestes pèrdues que "moltes vegades es menystenen o es viuen de forma silenciosa".
Aquest diumenge s'inaugurava a Igualada un espai dedicat al dol perinatal al costat de l'entrada del Cementiri Nou. L'espai, en comunió amb la natura que envolta el cementiri, té una olivera al centre que actua com a "arbre dels records". És un espai de memòria i record per les famílies que han perdut un nadó abans de néixer o amb pocs dies de vida.
L'Ajuntament d'Igualada ha creat el memorial conjuntament amb l'associació Little Stars Catalunya Central, formada per famílies que han patit alguna pèrdua gestacional. El d'Igualada és el setè arbre dels records que l'associació ha inaugurat a la Catalunya Central des que ha iniciat aquest projecte. L'obertura d'aquest espai es va fer aquest diumenge amb un acte sobri, amb aforament limitat i seguint les mesures marcades pel PROCICAT.
El batlle Marc Castells i diversos membres del consistori hi van prendre part, com també representants de l'associació Little Stars Catalunya Central i la llevadora, Eva Martínez. Aquesta, en nom dels professionals que atenen a les famílies que pateixen aquesta pèrdua des del primer moment. L'acte va comptar amb l'actuació de dues professores de l'Escola Municipal de Música d'Igualada que han interpretat diversos temes per amenitzar els parlaments.
El regidor d'Entorn Comunitari, Fermí Capdevila, explicava que aquest tipus de pèrdues "moltes vegades es menystenen o es viuen de forma silenciosa". Capdevila va agrair la tasca que fan a Igualada les psicòlogues de l'entitat Dones amb Empenta, que acompanyen a les famílies en el procés del dol perinatal. Per part de l'entitat impulsora d'aquest espai, Little Stars Catalunya Central, van parlar Jordi Amblàs i Núria Caberol. La parella parlava de la tasca que realitzen des de l'entitat per "facilitar a les famílies l'elaboració del dol i per donar visibilitat a aquestes pèrdues, millorant la comprensió de la societat per tal que ofereixi a les famílies un suport més efectiu".
La llevadora Eva Martínez assenyalava que les llevadores "són les primeres que actuen quan hi ha una pèrdua d'aquestes característiques i les primeres que han de donar suport i escalf a la família". En les seves paraules, Martínez remarcava la importància de la visibilització d'aquestes pèrdues per "garantir que la societat en sigui conscient i sàpiga donar el suport i acompanyament necessari a les famílies".
Finalment Marc Castells, apuntava que la ciutat "respon a les inquietuds, als reptes i a les emocions dels seus ciutadans, visibilitzant una realitat que molts cops es vivia de forma amagada". Per Castells l'espai que s'ha obert és una zona per fer justícia amb les famílies, perquè puguin fer el seu dol en un entorn" que qualificava de "màgic, en comunió amb la natura i en un entorn geològic únic".
El batlle concloïa que l'espai ideat per Enric Miralles i Carme Pinós serà declarat en breu Bé Cultural d'Interès Nacional. L'acte va acabar amb un enlairament de globus blancs per part dels assistents i amb la col·locació d'una estrella amb el missatge de l'associació Little Stars a l'arbre dels records que presideix l'espai de dol.
Marià
Igualada
20 d'abril 2021.08:48h
Per q el nom en anglès ”Little Stars”