//Plugins sense CDN ?>
La setmana passada el Consell Comarcal de l'Anoia presentava junt als consells de l'Alt Penedès i del Garraf l'"Informe de seguiment dels acords del VIIè Congrés de la gent gran de Catalunya". El congrés -del 2014- va establir un seguit de propostes per desenvolupar en el període post congressual. De totes elles se'n van destriar aquelles que tenien el seu àmbit d'actuació o competència en els ens locals. La tercera edat -més de 65 anys- significa el 17,5% del total de la població de l'Anoia i el document adverteix que cal que l'administració dediqui els esforços en consonància amb la importància cada cop més gran de persones en aquesta franja d'edat.
Segons l'Equip d'Atenció a la Vellesa (EAVA), el 2017 es van registrar almenys 44 casos de maltractament de persones grans a l'Anoia. La prevenció d'aquestes agressions és un dels eixos que es van derivar dels acords presos al darrer Congrés de la Gent Gran de Catalunya. L'informe assenyala que hi ha un increment de la sensibilització de la ciutadania en aquests casos: el 2009, una comissió interdisciplinària en què hi participen agents de salut i social, van registrar un total de nou persones grans en situació de maltractament. El 2016, eren 42 casos. Les conclusions del document són que, respecte a la dècada anterior, "no és que s'exerceixi més el maltractament cap a les persones grans, sinó que la formació, el desplegament d'una campanya de prevenció (com la campanya 'Tracta'm bé' de prevenció de situacions de maltractament de les persones grans) i l'aposta per un equip especialitzat evidencien la necessitat d’abordar aquests tipus de situacions a tot el territori.
En l'anàlisi del l'informe, es segueix l'apartat de l'aplicació llei de dependència en relació a l'Anoia, a més del Garraf i l'Alt Penedès. La constatació més gran són les dificultats en l'aplicació de la llei per la seva lentitud i entrebancs farragosos, deixant aspectes de la llei i de les persones que hi poden accedir, sense atendre amb l'agilitat i eficàcia que requereixen aquestes situacions. Pel que fa als serveis sociosanitaris, des de les tres comarques es constata l'existència de diferents programes sociosanitaris destinats a les persones grans tot i que s'evidencia que són insuficients i no desenvolupats de manera homogènia en cap dels tres territoris. En fiscalitat, no hi ha una política de reducció d'impostos específica per a la gent gran, només, i es sol tenir en compte el nivell de renda. En aquest sentit, manca criteris d'homogeneïtzació de l'aplicació de bonificacions per a persones majors de 65 anys en tot el territori, no creant discriminacions territorials.
La majoria dels municipis de les tres comarques, els municipis semblen disposar d'un pressupost per a despeses per a les persones grans del seu municipi. Cobreixen equipaments i serveis estables, quan n'hi ha, i activitats diverses i variades relacionades amb la gent gran, que semblen respondre a les preferències i oportunitats que hi ha a cada municipi. La participació en la política municipal del col·lectiu és molt minsa, quan es dona és preferentment col·lectiva i consultiva i només en dos ajuntaments s'expressa que sigui vinculant.
Fruit d'aquest informe, els membres del consell de la Gent Gran de l'Anoia, Consell de la Gent Gran de l'Alt Penedès i el Consell Consultiu del Garraf, van realitzar un seguit de propostes a fi que representants polítics dels territoris puguin tenir en compte a l'hora de dissenyar les polítiques socials. En aquesta línia, l'informe es presentarà al Consell d'Alcaldes del Consell Comarcal de l'Anoia tal com també realitzarà el Consell Comarcal de l'Alt Penedès.
L'estudi s'ha elaborat a partir de les dades quantitatives però també qualitatives, obtingudes a través d'un qüestionari i unes entrevistes a representants dels ens locals. Els resultats corresponen a 22 municipis de l'Anoia que ascendeixen a un total de 94.856 persones equivalents al 80,73% de la comarca. Segons l'informe, la manca de resposta d'un terç dels ajuntaments, el lent degoteig de l'arribada de les enquestes i el petit nombre de respostes sembla indicar la poca prioritat cap a una consulta sobre la gent gran dels municipis de la comarca.
L'informe sorgeix de la comissió de seguiment del VIIè Congrés nacional de la gent gran de Catalunya en què els tres consells comarcals participen de forma activa.
A la presentació de l'Informe hi van ser presents membres dels Consells de la Gent Gran de l' Anoia, Alt Penedès i Garraf així com regidors/es, alcaldes/ses entre altres representants de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona.
L'Informe es pot consultar a la pàgina web del Consell Comarcal de l'Anoia www.anoia.cat .