TORNAR

La inquietud per la virulència del brot de COVID19 es trasllada a les residències de la Conca

Castells demana que es puguin fer les proves ràpides a tots els habitants de la Conca

societat
Dijous, 26 març 2020. 09:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Ho admet el batlle d'Igualada Marc Castells en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies. Hi ha hagut diversos brots a residències i a l'Anoia hi ha el cas de Capellades, on el recompte de morts és ja de 13.

Estan a punt de complir-se els 15 dies de confinament de la Conca d'Òdena, pel brot de coronavirus més important de tot Catalunya. L'Hospital d'Igualada, amb prop d'un miler de professionals, n'ha estat l'epicentre. En alguns moments, la xifra de treballadors confinats per la malaltia ha arribat al 40% i l'Hospital ha hagut d'adaptar-se per evitar el col·lapse. "És un virus molt encomanadís i esperem que no es focalitzi a les residències", explica a l'ACN l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ja que la virulència de la covid-19 és especialment dura amb la gent gran

Un vehicle d'emergències, en un control als accessos, el dia 16Els gairebé 70.000 habitants de la Conca viuen confinats, però no per complet, almenys fins que l'Estat no permeti passar de la fase 1 a la 2. Un canvi que ha demanat la Generalitat. Els motius per prendre aquesta decisió són l'alta mortalitat de la zona que s'ha enfilat als 63,1 morts per cada 100.000 habitants, segons va avançar el roda de premsa el Conseller Miquel Buch. La xifra no només es troba per sobre la mitjana catalana i l'espanyola, sinó que també se situa per sobre la Lombardia – epicentre del brot a Itàlia- que s'enfila als 41,6.

Fins ara, l'Hospital d'Igualada ha estat l'epicentre del brot que, segons les últimes xifres, ja acumula 43 morts i 332 infectats, dels quals 140 són sanitaris. Des del centre, s'ha treballat incansablement per evitar el col·lapse i s'han fet crides reiterades per demanar ajuda. Un suport que ha arribat des del departament de Salut i que s'ha concretat a l'Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, on s'han reservat 180 llits per a pacients que es deriven de l'Hospital d'Igualada. En total, el Departament de Salut ha reforçat l'atenció als pacients de la Conca d'Òdena amb 152 professionals. 32 d'ells de forma directa als centres confinats. A més, l'Hospital de Bellvitge ofereix suport continu al centre igualadí.

L'Hospital també pren mesures. S'ha canviat els horaris dels treballadors, amb torns de dotze hores 3 o 4 dies a la setmana, de dilluns a diumenge, i aquest dimecres, s'han començat a fer testos per coronavirus a tots els treballadors del centre. En alguns moments, la situació ha estat especialment complicada, com quan no es rebien 4.000 mascaretes perquè havien quedat retingudes a Madrid.

Abans de la crisi del COVID19, la Conca tenia unes xifres d'atur superior a la mitjana catalana. Com a la resta del país, empreses importants de la zona estan en tràmit d'aplicar ERTOs a la seva plantilla. En aquest sentit, Castells ha reconegut que és un tema que els preocupa. Amb la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, confinada també a la capital de l'Anoia, "preveiem el tsunami després del tsunami". El 95% de l'economia de la Conca d'Òdena són autònoms i petites i mitjanes empreses i, en aquest sentit, considera que el pla de mesures anunciat des de l'Estat "és poc ambiciós i concret, especialment per a ells". Per aquesta raó, exigeix "mesures més concretes, reals i ràpides" que puguin evitar que hagin d'abaixar la persiana i tornin a funcionar amb normalitat quan tot passi.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.