//Plugins sense CDN ?>
El Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) ha rebut amb 'sorpresa' el resultat de l'estudi que obre les portes a una vacuna definitiva de la sida. El director del CEEISCAT, Jordi Casabona, destaca que 'el producte és el resultat de la barreja de dues vacunes que prèviament havien donat resultats negatius'.
Casabona ha matisat, però, que aquesta vacuna en proves és només una 'peça d'informació' per a futures investigacions. El director del CEEISCAT afegeix que l'aplicació d'aquesta vacuna encara 'queda molt lluny', ja que un 30% d'eficàcia és un percentatge molt baix. Jordi Casabona conclou que la sida 'continua sent malaltia que no te cura i que la única vacuna que existeix és la prevenció, com l'ús del preservatiu'.
La vacuna que s'ha descobert a Tailàndia, batejada com a RV144, és fruit d'una investigació amb 16.500 persones que s'arrossega des de l'any 2003. A Catalunya, un dels investigadors del projecte d'investigació i desenvolupament de la vacuna de la sida (HIVACAT), Christian Brander, es mostra esperançat perquè ara 'una vacuna contra la sida és possible'.
Tot i l'avenç, Brander també fa una crida a la prudència. 'Això no és el final i no donarà una vacuna definitiva al mercat perquè no té prou potència', explica. Aquest investigador diu que calen vacunes més potents, que assegurin almenys un 70% en la reducció d'infeccions. Brander afegeix que ara cal estudiar més els pacients que han participat en la investigació a Tailandia 'per entendre com funciona la vacuna'.
Des del projecte HIVACAT també s'està elaborant un estudi similar al que ara ha conclòs a Tailàndia, tot i que el nivell de desenvolupament d'aquesta investigació és encara molt baix, segons ha explicat Brander. 'A Tailàndia han trigat sis anys a obtenir resultats i aquí estem en una fase encara molt embrionària', ha afegit.