//Plugins sense CDN ?>
Dissabte passat a la tarda, poques hores després que s'iniciés l'incendi de Santa Coloma de Queralt, els Bombers i l'ajuntament de Sant Martí de Tous van fer una crida a la pagesia de l'entorn perquè acudissin amb els seus tractors a la zona limítrofa del foc per crear tallafocs als camps de conreus. Desenes de pagesos van participar en aquestes tasques, que s'han allargat durant hores. Un d'ells és el touenc Joan Vidal, coordinador d'Unió de Pagesos a l'Anoia, que ha explicat a AnoiaDiari les característiques del paisatge afectat per l'incendi.
"És un mosaic agro-forestal", amb zones de conreus, principalment de cereals, tot i que més al sud també trobem vinyes, que són un bon tallafoc. Aquestes zones de conreu estan envoltades, formant un mosaic, per zones forestals, per boscos, amb una massa forestal molt densa", ens explica Joan Vidal.
Aquests boscos, afegeix Vidal, són el principal problema, "ja que molt no han patit incendis i, sobretot, fa molts anys que no s'hi ha fet res, fa molts anys que no es gestionen. D'aquesta manera, tenen molt sotabosc i amb els anys acumulen una massa forestal molt densa i molt combustible. Tenen una altíssima capacitat de cremar. Hi ha molta caloria acumulada. I quan cremen, el foc té molta capacitat per donar-se aire a si mateix. D'altra banda, a part de ser un polvorí, aquesta alta densitat fa que sigui molt difícil accedir-hi i actuar-hi”.
“La gran dificultat quan es treballa en l’extinció del foc és a dins al bosc. En canvi, als camps, tenim més fàcilitat i possibilitats per treballar-hi”, ha explicat Vidal.