//Plugins sense CDN ?>
El 1r Premi Ciutat d’Igualada de recerca Dr. Joan Mercader, dotat amb 4.200 euros i la publicació de l’obra en la biblioteca Abat Oliva va ser per l’autor de Granollers, Jordi Planas Maresma, que va presentar el treball: Viticultura i cooperativisme a la comarca d’Igualada: de la crisi de la fil•loxera a la Guerra Civil.
Jordi Planas és doctor en història i professor titular del Departament d’Història i Institucions Econòmiques (Universitat de Barcelona). S’ha especialitzat en les institucions i organització dels interessos agraris a Catalunya i Espanya (segles XIX-XX), amb especial atenció al cooperativisme i associacionisme agraris.
El 1r Premi Ciutat d’Igualada d’investigació Jaume Caresmar va ser declarat Ex aequo a decisió del Jurat per considerar que dos treballs mereixen el primer premi.
Els autors guardonats foren, Bernat Roca Pascual pel treball Els Tous: ascens i caiguda d’un llinatge nobiliari català s. XIII, XIV i XV, i Josep Escolà Garriga, pel treball Odonatofauna de la Conca d’Òdena.
El primer Premi Ciutat d’Igualada d’Innovació Pedagògica Florenci Morera, dotat amb 1.200 € (aportat per l’Escola Religiosa d’Igualada) i l a publicació de l’obra, fou per Montserrat Oliva Segura, d’Igualada i el treball: La ciutat: un món per descobrir.
El Premi Ciutat d’Igualada d’investigació sanitària Pere Gabarró, dotat amb 1.500€ (Aportats per l’acadèmia de les ciències mèdiques) i diploma fou per l’equip coordinat per la Dra. Aurora Garriga i composat per: Marga García;. Carme Brugat; Xavier Cantero; Alba Cuenca; Eva García; M. José García; Mercè Gómez; Eva Martínez; Pilar de Millan; Carme Oliver; Robert Panadés; Meritxell Peña; Maite Raga; Montse Sallés; Jordi Senserrich; Montse Vilarrúbias i Núria Boltà. El treball premiat fou Repercussió en la salut i utilització dels recursos sanitaris en les dones que han patit violència de gènere (REVISA).
Els membres esmentats formaven part dels ABS de Capellades, Santa Margarida de Montbui, Piera, Igualada, Calaf, Vilanova del Camí, ASSIR I SAP Anoia.
Durant l’acte, Pere Pascual, catedràtic i membre de la junta del CECI, va presentar el volum 13 de la Miscellanea Aqualatensia, Recerques sobre la comarca de l’Anoia per la seva vinculació amb els premis, pel fet que recull el treball guardonat l’any 2007 amb el X premi d’investigació Jaume Caresmar, Vegetació del massís de la Fembra Morta (Anoia, Catalunya Central), dels autors Josep M. Ninot, Rafael V. Quadrada i Empar Carrillo. D’altres articles d’aquest volum fan referència a la Guerra del Francés a la comarca de l’Anoia, i cinc articles més amb temes d’Igualada i la comarca de l’Anoia. Un treball curós i pacient - que ha estat possible amb el suport de IRMU - ha permès l’indexació, digitalització i la incorporació a RACO Repositori Català de Revistes Accés Obert, fent possible la consulta a l’adreça http://www.raco.cat des del nº1 aparegut l’any 1949 fins l’actual. La consulta on-line pot fer-se per títol de l’article, autor, any de publicació, nº de la revista, .. Es pot visitar a la pàgina web del CECI http://www.cecianoia.org.
Durant l’acte Josep Nuet i Badia, cartògraf, dissenyador gràfic, botànic, i escriptor va pronunciar la conferència: El paper de les societats científiques comarcals avui. El ponent, va fer una defensa del paper dels Centres d’Estudis en l’estudi en profunditat de les comunitats locals, contraposant-ho al món acadèmic oficial, que molt sovint s’ocupa d’aspectes molt generalistes en detriment del coneixement que ens és més proper. També va aprofitar per matisar que les societats científiques comarcals, necessiten per tirar endavant un bon ambient donat el seu caràcter amateur i voluntari que serveix al temps d’oci de les persones que se’n ocupen. Aquest aspecte no remunerat del treball científic fa que les condicions actuals de la nostra societat no siguin del tot favorable al seu desenvolupament, notant-se en els darrers anys una manca de nous talents en el si de les organitzacions.