TORNAR

Els joves anoiencs marxen del país per buscar noves oportunitats en el món laboral

Trobar noves oportunitats i ampliar el currículum són les principals motivacions dels joves per marxar

societat
Dilluns, 4 abril 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les poques oportunitats de feina tant a Catalunya com a Espanya i la precarietat dels contractes són alguns dels motius que han empès molts joves a fer les maletes per anar a perfeccionar els seus currículums en altres països, generalment europeus. Anoiadiari·cat ha buscat el testimoni d'alguns joves de la comarca que, havent estudiat a Catalunya, han decidit apostar per un canvi de vida per aconseguir unes millors condicions laborals i un reconeixement professional més alt. Laia Enrich, Gemma Colom, Xavier Pons, Georgina Balcells i  Xènia Castelltort expliquen les seves experiències des dels països on, actualment, treballen.

Laia Enrich

Xènia Castelltort

Georgina Balcells

Molts joves anoiencs decideixen marxar del país

Unes 132.000 persones van marxar d’Espanya en l’últim any i mig per provar de trobar feina, ja que la situació nacional és complicada. A la comarca de l’Anoia hi ha un col•lectiu força nombrós de joves que han apostat per desplaçar-se a països de la Unió Europea per a trobar-hi feina amb unes millors condicions. A més, aquests joves s’han vist empesos per marxar per dos motius principals: col·locar-se en un món laboral més ben remunerat i perfeccionar els seus currículums; ja que marxar sempre representa un valor afegit per a l'experiència tant professional com personal.

Els motius i les destinacions

Anoiadiari•cat ha agafat el testimoni d’alguns joves de l’Anoia que, cadascun per diferents motius, s’han vist fent maletes i marxant de la comarca. Laia Enrich va acabar Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra l’any passat i va decidir marxar a Londres perquè ‘aquí [Catalunya] és molt difícil trobar feina, sigui la que sigui, i també em venia de gust canviar d’aires’. Actualment, Laia Enrich és a la capital d’Anglatera treballant en un pub, i combina aquesta feina amb unes pràctiques en el sector dels mitjans audiovisuals i màrqueting. La jove igualadina, de només 24 anys explica que al Regne Unit la situació de crisi que es viu no és, ni molt menys, com la d'Espanya. 'Al Regne Unit tenen moltes més oportunitats de trobar feina, encara que l'atur segueixi augmentant i, a més, el govern anglès dóna moltes ajudes'. I és que Laia Enrich acaba de rebre una bona notícia i és que aquesta setmana, el govern britànic li ha concedit una ajuda pel lloguer.

A part del Regne Unit, França també és un país que ha rebut molts joves que han emigrat d’Espanya per a trobar millors condicions laborals. Aquest és el cas de Gemma Colom, una fisioterapeuta que, tot i tenir una feina a Barcelona, va decidir instal•lar-se a Dijon per treballar en un hospital. ‘La valoració que a França es té dels fisioterapeutes és molt més alta que a Espanya, per això vaig decidir fer un canvi. Treballo de fisioterapeuta en un hospital i estic molt contenta’.

Els avantatges de les beques

Molts joves han aprofitat l'estada com a estudiants universitaris o de postgrau en un país per quedar-s'hi i procurar trobar-hi feina. Amb això s'ha trobat Xavier Pons, que va decidir marxar un any abans d'acabar Enginyeria superior en Telecomunicacions a la UPC a França. 'Vaig aprofitar una beca Erasmus perquè tenia la sensació que havia d'obrir-me i conèixer una mica més de món'. Pons va desplaçar-se a França, a Grenoble, perquè era l'únic país que li oferia una doble titulació. Després va aprofitar per fer el projecte del màster i va viatjar de Grenoble a Filadèlfia (EUA). Xavier Pons explica que 'amb les taxes actuals d'atur juvenil, que estan a l'ordre del 40%, és molt difícil entrar en el món laboral, i per això molts marxem a buscar noves oportunitats a l'estranger'.

De fet, així com els altres anoiencs, Pons declara que el fet que molts marxin 'és una llàstima per al nostre país, perquè és on ens hem tingut la formació gràcies als impostos pagats per tots els ciutadans'. En canvi, assegura que s'han vist 'obligats' a buscar més i millors oprtunitats a fora.

Els Jocs Olímpics, una oportunitat de feina

Georgina Balcells també ha viscut una situació semblant. Ella va estudiar Bioquímica i un màster a la UPF i, tot i tenir una feina a Barcelona, va voler aprofitar una beca Leonardo da Vinci. 'Vaig aconseguir un conveni de l'empresa on treballava a Barcelona amb la del Regne Unit i ara treballo en un laboratori, en la preparació dels Jocs Olímpics del 2012'. Balcells està treballant per a desenvolupar un mètode per poder detectar millor la proteïna EPO, de cara a les proves de dopatge dels atletes olímpics. Per ara no creu que torni a Igualada, ja que està valorant la possibilitat d'estudiar el doctorat a Londres.

Marxar com a experiència nova

Els joves que aposten per anar a un altre país també valoren com a positiu el fet de viure una nova experiència. Així, el fet de perfeccionar el currículum vitae i ampliar coneixements en l'àmbit professional i el personal són dos factors que es tenen molt en compte. La Xènia Castelltort va estudiar Art Dramàtic i se'n va anar a Londres, 'la capital de Shakespeare' per especialitzar-se en la seva carrera i per viure, efectivament, 'una experiència nova començant de 0 en un altre país'. Ella opina que, donada la situació actual de crisi, s'hauria d'intentar 'aparcar el sentiment negatiu i començar a treballar per pensar com aconseguir donar la volta, ja que en la crisi sorgeix l'oportunitat'.


3 Comentaris

i

igualadina

5 d'abril 2011.11:56h

Respondre

Cada vegada son més els igualadins llicenciats que han de buscar-se la vida fora de la nostra comarca. Si vols tenir una feina estable no et pots quedar aqui. A vegades la trobes a altres comarques... Llegir més de Catalunya, pero a vegades, com aquests estudiants (alguns d’ells amb beques, cosa bastant dificil de aconseguir) s’ha d’anar més lluny. Aqui no hi a futur, i a Igualada cada vegada menys.Que hi farem.

M

Mina

igualada

4 d'abril 2011.17:46h

Respondre

El moment econòmic actual i les perspectives d’ofertes laborals a l’Anoia són poc esperançadores i fan que les ànimes inquietes, valentes i preparades marxin a viure simplement experiències,... Llegir més perquè aquí, el que passa és......... no res. Normal!
Fora d’Igualada, alguna cosa passarà.... Poden treballar de qualsevol cosa, fent de cambrers o de cangurs, però mentrestant, es guanyen la vida i aprenen o perfeccionen un idioma.

Felicitats a tots els valents!

P

Pere

Berlin

4 d'abril 2011.09:35h

Respondre

La pregunta es per que tot aquest potencial no el pot aprofitar la comarca? .... jo us ho dic, a Berlín tinc una feina de meravella i un reconeixement que no podria tenir a Catalunya ni... Llegir més volent-ho!!

Al principi tenia molt de respecte a la idea, però ara ja ho dic clar, no vaig fer malament en marxar!! Peró es trist no poder ajudar a pujar el teu país!!

/purbon

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.