//Plugins sense CDN ?>
El jutjat de Primera Instància núm. 2 d'Igualada ha declarat com a 'nul' el tipus d'interès aplicat en una hipoteca del Banc Sabadell. La sentència conclou que el banc havia utilitzat com a paràmetre l'IRPH, i no pas l'Euribor. Aquest tipus de casos han anat en augment des que el 2013 un jutge espanyol va declarar aquesta clàusula com a 'abusiva'.
Un ciutadà que va adquirir conjuntament amb la seva parella (exparella actualment) un habitatge prop de la capital de l'Anoia el 2003, ha estat el denunciant d'aquest cas de clàusula abusiva. En el moment de la separació va demanar un préstec de 165.000 euros a Caixa Penedès, per tal de pagar la meitat del pis corresponent a la seva dona i poder quedar-se'l. L'entitat bancària va aplicar l'IRPH, en comptes de l'Euríbor com a tipus d'interès. Aquest 29 de maig (2017) ha sortit la sentència, que ha estat favorable a l'home afectat: Banc Sabadell -que va absorbir a Caixa d'Estalvis del Penedès el 2013- haurà de retornar les quantitats pagades corresponents a aquest índex, des del moment que es va firmar el contracte; també n'haurà d'assumir els costos derivats del judici.
Ferran Teva Mont, advocat de la defensa ha explicat a AnoiaDiari "la llei ens ha donat la raó, a partir d'ara el nostre client només haurà de fer front a les quotes que corresponen exclusivament a la quantitat que va sol·licitar al principi". "En la sentència s'anul·len els interessos de demora d'impostos, la comissió per impagament i la clàusula de venciment anticipat" ha explicat l'advocat de Teva Mont Advocats.
Què és l'IRPH?
L'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris és un tipus d'interès que surt de fer la mitjana aritmètica dels tipus d'interès mitjos ponderats pel capital dels préstecs hipotecaris. Molts l'assenyalen com un interès 'fabricat' pels mateixos bancs, ja que s'elabora a partir de dades aportades per les mateixes entitats, subjectes a la manipulació. Es tracta d'un índex que no reflecteix l'evolució dels tipus d'interès reals, ja que sempre ha estat per sobre l'Euríbor. És per aquest motiu que el jutjat igualadí ha considerat l'IRPH com a 'no transparent'.
Diferència entre la famosa 'clàusula terra' i l'IRPH.
La 'clàusula terra' es tracta d'una clàusula inclosa en molts contractes d'habitatges que estableix un mínim a pagar en les quotes de la hipoteca immobiliària, encara que els interessos que s'han acordat amb l'entitat disminueixin. Sovint es confonen els dos termes, ja que la clàusula de l'IRPH també s'anomena com l''altra clàusula terra'.
Els Bancs Catalans , tambe ens robant !!!!!
Toni
Vilanova del Camí
26 de juny 2017.14:26h
Sr Ramon
Aqui no hi han banderes. Els bancs la unica bandera que tenen es la dels diners.
No mesclem coses.!!!!!