Divendres 14 de febrer a la Casa de Cultura de La Llacuna, en el marc de la creació de la Comunitat Energètica Local, el GLA (Grup Local d’Acció) i la cooperativa Impuls Rural van organitzar una xerrada sobre experiències de col·laboració entre ajuntaments i comunitats energètiques.
La xerrada va anar a càrrec d’en Ramon Roig, secretari de la cooperativa Osona Energia, membre fundador i representant de Balenyà Sostenible i en Marc Sánchez, alcalde de Carme; amb molt bona assistència de públic. Tim aquambé va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Jorba, Pilar Queralt i l’alcalde l’Orpí, Jordi Reixachs.
La CEL de Balenyà Sostenible va ser impulsada per un grup de veïnes i veïns i va començar en el juliol del 2021; actualment, com a cooperativa, dona servei d’abastiment elèctric a 250 famílies i algunes botigues a Balenyà, gestionen 6 carregadors i un vehicle elèctric d’ús compartit a disposició dels socis i del personal de l’Ajuntament.
La CE de Carme està impulsada des de l’Ajuntament que forma part del AMEP (Associació de municipis per l’energia pública) que inclou associacions, diputacions i municipis per un total de la representació d’uns 3,5 milions d’habitants.
L’Ajuntament de Carme actualment ja té instal·lades i en ús, plaques fotovoltaiques a l’edifici municipal i l’escola; gràcies a l'adquisició d’un nou futur equipament té la possibilitat, ja estudiada i econòmicament viable, d’instal·lar plaques fotovoltaiques a la teulada i de donar servei a uns 50 habitatges i, en principi, preveu cedir la gestió de la futura CEL a la cooperativa Impuls Rural.
Els dos models es basen en la instal·lació de plaques fotovoltaiques sobre cobertes cedides pels ajuntaments i que la propietat de les instal·lacions sigui de la CEL: aquest plantejament permet que qualsevol persona es pugui adherir a la CEL ja que només ha de ser sòcia de la cooperativa i no cal que assumeixi tot d’una la inversió inicial.
En el marc de la relació entre ajuntaments i CEL, es van posar exemples d’ajuda i col·laboració per part dels ajuntaments: cessions de teulades públiques, contracte i gestió de punts de recàrrega, compartir l’ús de vehicles elèctric, afavorir xerrades de sensibilització cap a una transició ecosocial justa, bonificacions d’impostos tant per instal·lacions d’autoconsum d’ús individual com d’ús compartit i gestió conjunta de subvencions.
També, van compartir, que hi ha un marc important de col·laboració amb l’Ajuntament per combatre la pobresa energètica: els contractes de col·laboració poden incloure cessió d’energia per les necessitats municipals, però també per aquelles veïnes i veïns que no poden arribar a cobrir totes les despeses, sobretot energètiques.
La xerrada va finalitzar amb un intercanvi d’opinions i aclariments remarcant la importància cabdal de la construcció de comunitat per a fer possible les CEL com a instrument per a la producció i consum d’energia de proximitat, com a instrument per avançar cap a la sobirania energètica dels nostres pobles.