TORNAR

Maig negre a les carreteres de l’Anoia

societat
Dimarts, 11 juny 2024. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Tres persones han perdut la vida aquest passat mes de maig a la xarxa interurbana de l’Anoia i eleven fins a quatre el total de víctimes mortals en els cinc primers mesos de l’any. La majoria corresponen als anomenats “col·lectius vulnerables”: un vianant i dos motoristes. En tot el 2023 només hi va haver un mort a les carreteres de la comarca. Al conjunt del país, des de principis d’any, han mort a les carreteres catalanes  un total de 48 persones, de les quals 12 eren motoristes, 2 vianants i 1 ciclista, en 45 accidents

ANOIADIARI / ACN

El mes de maig va tenyir de negre la xarxa de carreteres interurbanes a l’Anoia, on van morir tres persones en accidents de trànsit.

El darrer es va registrar el dissabte 25 de maig, al punt quilomètric 34,4 de la C-15, dins el terme municipal de Cabrera d’Anoia, un punt on  un motorista va caure a la via, perdent la vida a conseqüència de l’accident. Es tracta d’un home de 56 anys, A.T.D., veí de la Bisbal del Penedès. Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís a les 21.15 h i van traslladar fins c cinc dotacions al lloc de l’accident, en què també van intervenir dues ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Poques hores abans, el conductor d’un turisme perdia la vida després de sortir de la via, al punt quilomètric 108 de la C-25, al terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís a les 16.48 h. La víctima, únic ocupant del vehicle, era un veí de Calldetenes, de 77 anys, J.M.C. En l’accident hi van  treballar quatre patrulles dels Mossos d’Esquadra, tres dotacions dels Bombers de la Generalitat i tres ambulàncies i l’helicòpter medicalitzat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

El passat dissabte 18 de maig, un motorista –un home de 61 anys i veí de la Garriga–, va perdre la vida en un accident de trànsit al punt quilomètric 546,5 de l’autovia A-2, dins el terme municipal de Jorba. Segons el Servei Català de Trànsit, el motorista va caure a la via i va ser atropellat pel turisme que circulava darrere seu. L’avís de l’accident es va rebre a les 07.54 hores. Tres patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues dotacions dels Bombers i dues ambulàncies del SEM van treballar en el sinistre. Els Bombers de la Generalitat van haver d’estabilitzar el turisme per elevar-lo i poder extreure la víctima mortal. L’accident va provocar el tall de l’autovia, provocant retencions i cues de fins a 4,5 quilòmetres. La situació es va normalitzar a les 11.42 hores.

La primera víctima mortal del 2024 a la xarxa de carreteres interurbanes de l’Anoia es va registrar el dimecres 28 de febrer. Es tracta d’un vianant, un home de 75 anys, T.G.E., veí de la Llacuna, que va ser atropellat per un vehicle al punt quilomètric 55,5 de la carretera C-37 al terme municipal de Santa Margarida de Montbui, en sentit la Llacuna. L’home va resultar ferit crític i els efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) el van traslladar a l’Hospital General d’Igualada, on posteriorment va morir

L’Anoia suma, doncs, quatre víctimes mortals a les carreteres durant els primers cinc mesos del 2024. L’any passat, en aquest mateix període, no hi va haver cap víctima mortal a les carreteres de la comarca.  I en tot el 2023, segons el Servei Català de Trànsit, hi va haver una única víctima mortal a la xarxa interurbana anoienca.  Aquesta única víctima mortal del 2023 és la xifra més baixa dels darrers onze anys; un període durant el qual l’exercici més luctuós va ser el 2019, quan 12 persones van perdre la vida a les carreteres de la comarca.

Reducció de morts a Catalunya

En el conjunt de Catalunya, segons ha informat el Servei Català de Trànsit, fins al 31 de maig, un total de 48 persones han mort a la xarxa viària interurbana de Catalunya en 45 accidents mortals.

Durant els primers cinc mesos del 2023, van morir 61 persones en 51 sinistres, la qual cosa suposa una reducció del 21%. Durant els cinc primers mesos del 2019 (any de referència abans de les restriccions per la pandèmia), van morir 69 persones en 66 sinistres.

Si comparem les dades del 2024 amb aquestes del 2019, la reducció és del 30%. En aquests primers cinc mesos del 2024 s’han registrat 280 persones ferides greus en accident de trànsit, pràcticament les mateixes que en el mateix període del 2023, però un 10% menys respecte al 2019.

Tot i la reducció en el global dels cinc mesos, el maig també ha sigut negre a la xarxa viària del país, on 13 persones han perdut la vida, esdevenint el mes de l’any amb més sinistralitat, per davant de gener, que va registrar 12 víctimes mortals.

De les 48 víctimes mortals en accidents de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya, 18 pertanyien als col·lectius vulnerables: 15 motoristes, 2 vianants i 1 ciclista. Un 37,5% del total. Les  víctimes mortals d’aquest grup van ser 27 durant els cinc primers mesos del 2023 i 29 el 2019.

Malgrat la reducció de víctimes mortals en els col·lectius vulnerables, el Servei català de Trànsit remarca que la proporció de motoristes morts respecte al total de víctimes continua sent d’una tercera part, concretament un 31% (15 motoristes de 48 víctimes mortals). Tanmateix, convé destacar que es manté una lleugera contenció de la sinistralitat dels motoristes, atès que en els primers cinc mesos de l’any passat n’havien mort 19, i 20 en el cas de 2019. Pel que fa als vianants, s’ha passat de 7 persones atropellades l’any passat a 2 aquest any.

Pel que fa als ciclistes, aquest 2024 n’ha mort 1, igual que el 2024, però 2 menys que el mateix període del 2019.

Finalment, pel que fa al tipus de sinistre, dels 45 accidents mortals a Catalunya, 14 van ser per sortides de via, 13, xocs frontals i 9 xocs laterals.

Majoria d’homes

De les 48 víctimes mortals registrades a les carreteres catalanes al llarg dels primers cinc mesos del 2024, 42 eren homes (87,5%) i 6 dones (12,5%). La majoria de les víctimes eren els conductors del vehicle amb què viatjaven: dels homes morts, 36 eren conductors, 3 passatgers i 2 eren vianants. En el cas de les 6 dones, 4 eren conductores i 1 passatgera.

La majoria, majors de 55 anys

Pel que fa a l’edat, el 54% de les víctimes mortals tenien més de 55 anys. Les dues franges d’edat que acumulen més morts (el 45% del total) són la de 45 a 54 anys i la de 55 a 64 anys, amb 10 i 11 morts respectivament.

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.