//Plugins sense CDN ?>
La malaltia periodontal és el resultat de la resposta inflamatòria a la placa dental (les bactèries de la boca). Aquestes reaccions inflamatòries evolucionen des d’una gingivitis, que amb tractament adequat és reversible, a una periodontitis (on ja s'han perdut part de les estructures de suport a la dent i és irreversible) i al final originen la destrucció del lligament periodontal i l'os alveolar que si no es tracta pot ocasionar la pèrdua de la peça dental afectada.
Aquesta malaltia pot ocasionar malestar en els animals afectats, halitosi (mal alè) i pot ser origen de malalties sistèmiques com la Endocarditis bacteriana i Insuficiència Renal Crònica, ambdues de caràcter greu i que poden portar a la mort del pacient.
El tractament
Ha d'estar encaminat al control de la placa dental. Té 2 components:
1. Manteniment de la higiene oral que la realitza el propietari a casa. La seva eficàcia depèn de la motivació del propietari, la capacitat tècnica i la cooperació de l’animal.
2. Tractament periodontal professional: es realitza amb anestesia general i inclou una neteja supragíngival i subgíngival, el raspat radicular i el pòlit de la corona de la dent.
Encara que l’actuació professional s'anomena col·loquialment profilaxi dental, la verdadera profilaxi, o sigui els passos a seguir per prevenir el desenvolupament i la progressió de la malaltia són els actes diaris a casa per eliminar la placa per part del propietari.
Si no es realitzen de forma continuada la placa es tornarà a formar ràpidament després d’efectuar el tractament periodontal professional. Inclouen la neteja amb raspall i pasta dental per animals, ja que ells no es poden esbandir la boca i els dentifricis de persones son escumosos i poden produir molèsties gàstriques.
Hi ha una sèrie de productes comercials per mastegar que ajuden a controlar la placa dental. També pinsos de prescripció que per la seva mida, textura o composició poden disminuir les recidives. Productes per l'aigua de beguda amb dosis baixes de clorhexidina eviten la halitosi i controlen la placa bacteriana.
Jaume Aymerich i Barberà