TORNAR

Els malalts mentals de l’Àfrica són 'Els oblidats dels oblidats'

El documental es projecta divendres 27 d’abril, a les 20h, a l’Auditori del Museu de la Pell d'Igualada

societat
Dimecres, 25 abril 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els malalts mentals a l’Àfrica representen una vergonya per les famílies, la societat i els poders públics. Homes, dones i nens són encadenats en arbres i roques, sense ni tant sols menjar i malviuen d’aquesta manera per que són repudiats per les seves famílies, que no entenen el què els passa. Això és el que explica el documental ‘Els oblidats dels oblidats’ que es projectarà aquest divendres 27 d’abril, a les 8 del vespre a l’Auditori del Museu de la Pell d'Igualada.

'Els oblidats dels oblidats'

‘Els oblidats dels oblidats, la història de milers de malalts mentals i un boig’ és un documental dirigit per Carles Caparrós, apadrinat per Tortell Poltrona i Pallassos Sense Fronteres, i amb la col·laboració de l’Associació Aïma.

La historia va començar amb l’acció desinteressada d’un home, en Gregoire Ahongbonon, que un bon dia va deixar de reparar pneumàtics i va iniciar una missió: rescatar, guarir i reinserir a la societat els malalts mentals de l’Àfrica, els oblidats dels oblidats.

En un dels viatges a Costa d’Ivori que va fer Lluís Pinyot, animador infantil i fundador de l’ONG Aïma, va conèixer en Gregoire qui li va exposar la realitat dels malalts mentals en aquell país.

Pinyot explica que havia viatjat varies vegades a l’Àfrica i ‘mai vaig saber de l’existència dels encadenats fins que no em vaig trobar en Gregoire’. I és que ‘aquest tema s’amaga, fins i tot entre la mateixa població africana’.

A més de conèixer el problema, Lluís Pinyot també va veure quina era la missió que portava a terme en Gregoire: ‘a les nits portava menjar i aigua als encadenats, i si ho necessitaven també els guaria’.

Després de mesos, finalment i gràcies a l’ajuda de diverses ONG’s, van aconseguir finançament per construir el primer hospital per a malalts mentals. Avui en dia la zona de Costa d’Ivori compta amb 15 hospitals que acullen entre 2500 i 3000 malalts mentals. Pel centre han passat 30.000 malalts que s’han reinserir a les seves famílies.

El documental

El documental pretén donar a conèixer una realitat desconeguda i també ajudar a entendre a nivell general el què representa ser un malalt mental. I és que ‘estigui a l’Àfrica o aquí, l’estigma és el mateix’, assegura el fundador d’Aima. Per ell el problema no és dels africans sinó ‘es tracta d’una realitat que provoca la misèria per que no tenen cap tipus de servei mèdic’. Una prova ‘evident és que allà on s’han construït hospitals, s’han acabat els encadenats’. El motiu que porta a les famílies a encadenar els malalts mentals és ‘el desconeixement, no entenen què els passa ni per que tenen aquestes reaccions’.

Per Lluís Pinyot ‘Els oblidats dels oblidats’ és un document ‘molt positiu per que demostra que una persona sense estudis i amb voluntat i coratge ha aconseguit fer realitat la seva missió’.

El documental s'ha fet gràcies a Tortell Poltrona, fundador de Pallassos Sense Fronteres, que va conèixer directament aquesta realitat, i sota la direcció de Carles Caparròs, d'Aigua Films, que també ho va veure sobre el terreny. També hi ha col·laborat TVE, Televisió de Catalunya i l'Institut Català de les Indústries Culturals.

L’Associació Saint Camille

És una associació sense ànim de lucre que té com a principals objectius fer conèixer la realitat de la salut mental en els països empobrits i donar suport a organitzacions i associacions que treballen en aquest àmbit en aquests països.

Tràiler del documental


2 Comentaris

L

Laura

Barcelona

25 d'abril 2012.12:25h

Respondre

Vaig veure el documental el Novembre passat a Barcelona.
Sort que hi ha gent especial com en Gregoire, diferent, rebel, persistent, engrescador i constant en aquesta gran tasca.
Repetiré! Molt... Llegir més recomanable!

L

Laia

Vilanova del Camí

25 d'abril 2012.08:30h

Respondre

Estic completament segura que serà un documental molt interessant i que en Gregoire ens ho transmetrà màgicament sense deixar-nos indiferents. Crec que hi haurà un abans i un després que ens... Llegir més farà pensar molt! Fins divendres doncs!!
;-)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.