TORNAR

La manca de ginecòlegs satura la feina de les llevadores

Responsabilitats que no pertoquen

societat
Dijous, 8 gener 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'increment els darrers anys de la demanda de servei ginecològic, afegit a la manca de suficients ginecòlegs per cobrir tots els serveis de l'especialitat, ha portat a les llevadores a haver de suplir gran part d'una tasca que fins no fa massa feien els ginecòlegs. Ara com ara, les llevadores es veuen desbordades per l'increment desmesurat de feina.

Algunes de les tasques de les llevadores

Sala d'exploració

Manca de ginecòlegs

La reducció considerable de ginecòlegs en relació a l'increment de la població i a la demanda del servei, ha portat a un repartiment de tasques que no correspon ni a l'especialitat, ni a la formació, ni a la remuneració de les llevadores, sobre qui ha recaigut gran part de la feina. Treballen com a especialistes ginecològiques, i saben fer la feina, però tot i que treballen més hores i en camps que no els pertocarien, la Conselleria de Salut no fa res al respecte.

La tasca excessiva de les llevadores

I és que ara, les llevadores s'encarreguen de portar la salut de la dona, el seguiment, des dels consells prenatals, s'encarreguen de la medicina preventiva del programa d'atenció a la dona, de l'alletament, de les citologies i les recollides de mostres, és el primer contacte de la dona amb el món sanitari a banda del metge de capçalera, la porta d'entrada al servei de ginecologia, i portar, per exemple, un seguiment, és una tasca massa especialitzada.

Els parts

Pel que més es coneix les llevadores, però, és per la seva assistència dels parts. "El més complicat d'una llevadora és saber quan les coses es torçaran, un part és una cosa natural, però s'ha de saber veure venir si les coses es compliquen, saber controlar i quan s'ha de córrer" explica Montserrat Castillo. És la llevadora més veterana de l'Hospital d'Igualada, va començar a treballar el 1977 i ja ha portat al món més de 5.000 anoiencs. "El més espectacular sempre és recollir el nen quan neix, però saber detectar el risc i poder-ho esmenar, no es valora".

Un altre dels motius pels quals les llevadores tenen cada vegada més feina és perquè les parteres acudeixen molt abans a l'hospital. "Abans les dones es quedaven moltes més hores a casa, les primeres hores del part, les feien a casa. Abans no hi havia tanta informació, no tenien por i aguantaven més, ara les dones tenen por de qualsevol cosa i de seguida vénen a l'hospital" explica Castillo. El procés de dilatació pot durar entre 4 i 18 hores, i normalment per un primer fill solen ser 12, durant tota aquesta estona, si la dona està a l'hospital, les llevadores l'han de vetllar.

El problema de les carreres intermèdies

Davant aquest 'desordre' pel que fa al servei de ginecologia, amb tasques que han recaigut a les llevadores, la manca de ginecòlegs i l'especialització que acaba comportant per les llevadores, aquestes temen l'entrada de nous especialistes, "hi ha la por de quan arribin més metges, ens releguin a prendre notes i a no fer res més. És el problema de les carreres intermèdies, ets un comodí. El que caldria és deixar clar les funcions de cadascú", el primer pas, que ho deixin ben clar des de la Conselleria de Salut.


5 Comentaris

R

Rocío

8 de gener 2009.19:13h

Respondre

Hola! Es cert que les llevadores tenim una sobrecarrega important, i que assumim molta responsabilitat, però també es cert es que estem més que qualificades per assumir les tasques que fem, ja... Llegir més que hem rebut una formació molt exhaustiva. Les tasques que podem realitzar no les defineix la Conselleria de Sanitat, sinó la nostra titulació , la
Consellaria de Sanitat ofereix una cartellera de serveis. Les llevadores som de les poques professions que disposem de una Directiva Europea on detalla les tasques que li corresponen. El control de l’embaràs de baix risc el pot assumir i l’ha d’assumir la llevadora, les citologies estem més que capacitades per realitzar-les, així com totes les activitats preventives que realitzem.
Jo no enfocaria el problema en les activitats que realitzem, la sobrecarrega assistencial es deguda a la manca de professionals, hi ha pocs ginecòlegs, però també hi ha poques llevadores.
A més les llevadores no tenim un reconeixement econòmic. Us puc assegurar que surts molt formada i preparada, però tot aquest esforç no el reconeixen econòmicament, la veritat es que una llevadora cobra igual o menys que una infermera no especialista., i sincerament per molt vocacional que sigui no ens sembla just.
Les llevadores som infermeres que hem realitzat una especialització. Per poder obtindre aquesta especialització hem de realitzar un examen tipus “MIR” anomenat EIR ( enfermera interna residente), un cop superat aquest examen , en el qual es presentes unes 8.000 infermeres cada any i tan sols i ha unes 400 places ( fins ara eren unes 200 ), el Ministerio de Sanidad y Consumo, t’adjudica una plaça de llevadora resident a nivell estatal durant dos anys(et pot tocar anar a Melilla), durant aquest dos anys treballes, estudies, t’examines periòdicament, realitzes treballs de recerca i investigació, etc.. Dos anys de dedicació exclusiva per el mòdic preu de 620 euros al mes aprx .i quan acabes tens un sou igual o inferior que abans...

S’ha anomenat a la Consellera de Sanitat Marina Geli com a la responsable de tot això, he de dir que no hem sembla just, ja que Marina Geli es de les poques polítiques que ha recolzat a les llevadores, ha fet una aposta important per les llevadores, recolzant i promovent el protocol de part natural, la prescripció infermera, el control de l’embaràs normal, el paper de la llevadora a sala de parts, etc.

El problema es que som poques i mal pagades, fa falta personal , i quan es troba un llevador-a marxa perquè el sou es baix,i les condicions laborals inestables.

Podem donar la culpa a la Geli, però aquesta situació no es nova, fa molt anys que està passant. En el ICS hi ha directius de recursos humans, i sindicats que ha de batallar per les condicions laborals dels professionals, i fins ara, a les llevadores ens han oblidat.

m

montserrat

igualada

8 de gener 2009.17:19h

Respondre

Aprofito aquest article per felicitar la tasca d’aquestes excel·lents professionals, jo he tingut tres fills i només en puc dir coses positives. Gràcies!!

A

Anna

8 de gener 2009.11:41h

Respondre

Les llevadores som uns professionals especialitzats i FORMATS per totes les tasques que estem realitzant, el problema és la sobrecàrrega que tenim a les consultes de l’ASSIR (atenció a la salut... Llegir més sexual i reproductiva) a la comarca de l’Anoia. A les consultes fem el seguiment de l’embaràs de risc baix i mitjà, puerperis a domicili si fa falta, la consulta als 10 dies del part i a la quarentena, seguiment de l’alletament, planificació familiar, la prevenció del càncer de coll de cèrvix, climateri, atenció als joves, i a part totes les consultes telefòniques que tenim, resultats de proves, urgències... Crec que com molt bé ha dit el Pere no estem recolzats per la Generalitat i la Geli no sap de quina manera treballem dia a dia, amb molta pressió de tothom ja que no ens treuen càrregues de treball. Encara que no les poguem asumir ens ho fan fer igualment. Està clar que davant aquest panorama acabarem donant prioritat a l’embaràs, al part i al puerperi ja que és la tasca pròpiament que ens defineix, les altres també són pròpies de la professió però les hem anat adquirint amb els anys. La generalitat s’haurà de fer càrreg de les demandes que tenim i posar-hi solució.

E

Eva

8 de gener 2009.10:37h

Respondre

Cada vegada les llevadores estem augmentant més les nostres tasques professionals diàries i el pitjor és que no hi ha un reconeixement econòmic adequat. Personalment crec que estem completament... Llegir més capacitades per fer un seguiment d’un embaràs de baix risc sempre seguint el protocol del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A l’article també es feia referència a les revisions ginecològiques i no és cert que les fem, nosaltres només fem una prova específica que és la citologia , prova per la qual estem perfectament preparades per a fer-la.

P

Pere

Igualada

8 de gener 2009.08:50h

Respondre

El més llastimós és que el cas de les llevadores no és pas l’unic que funciona d’aquesta manera en el sector de la sanitat. La sobrecarrega tant de feina com de resonsabilitats que han de... Llegir més suportar la majoria de professionals sanitaris és totalment ignorada per l’administració. La seva mateixa responsabilitat els impedeix fer el que faria qualsevol professinal d’un altre sector: Plantar-se, fer vaga o qualsevol altre reinvindicació per tal que l’administració hi posi ordre, reconegui el seu esforç i actui en conseqüència.
Aniria molt be que la Sra Geli quan hagues d’anar al metge anés al seu ambolatori i fes la cua que fa tothom o be que es posi una bata blanca i que nomès durant un dia es poses a la pell dels que hi passen tantes hores. No en dubteu que la cosa seria diferent, però, per variar, alguns polítics viuen en una altra galàxia, molt lluny de la nostra.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.