TORNAR

Els treballadors oblidats de fora de la Conca: "des del març tinc unes 70 hores penjades que no sé si hauré de treballar"

La UEA i els treballadors denuncien l’oblit ”vergonyós” de la situació d’unes 2.000 persones sense la baixa durant el confinament perimetral

societat
Divendres, 10 juliol 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest diumenge a la nit farà quatre mesos exactes que es va activar el pla PROCICAT a la Conca d'Òdena i se'n va declarar el confinament perimetral davant l'emergència sanitària de la COVID-19. Més de 120 dies en els que no s'han resolt els casos dels treballadors que, des de l'endemà, i fins que es va homologar la situació de l'àrea confinada amb la resta de l'Estat, no van poder accedir als seus llocs de treball a dins de la Conca d'Òdena.

Treballadors i treballadores de la Pobla, Castellolí, Tous, Jorba, Capellades, Calaf o Manresa. Tots ells des de la nit del 12 de març es van trobar amb la impossibilitat d'accedir als seus llocs de feina a causa del confinament perimetral de la Conca. Una situació anàloga a la dels ciutadans d'Igualada, Vilanova, Òdena o Montbui, que el divendres havien de treballar fora del perímetre i no eren considerats "treballadors essencials". Uns van veure resolta la seva situació a principis d'abril -en el cas de les persones de la Conca que s'havien de desplaçar cap a fora-, però d'altres encara ho esperen. Han passat quatre mesos. Anna, que viu en una població del perímetre d'Igualada, explica que "aquell 12 de març em van dir amb un whatsapp que 'demà no vas a treballar". Després, Anna ha anat seguint els estira-i-arronses administratius i polítics, però en els que no s'ha arreglat res: "hi ha més de 70 hores que encara no sé si hauré d'acabar treballant."

Tot i que a principis de juny es va anunciar que es resoldria, no s'ha fet pública encara aquesta mesura al BOE. Les administracions "s'espolsen" les responsabilitats, tot i que la responsabilitat última és de l'administració espanyola. La cerimònia de la confusió hi ha estat des del principi. En el cas d'Anna "en el meu sector, no teníem ni clar si érem considerats essencials, i si podíem entrar, per tant. Al final, no". Després, amb l'estat d'alarma imposat a partir del mes d'abril, només es podien moure els treballadors essencials. Ella explica que "quan em vaig reincorporar, tampoc hi havia res clar sobre què passava amb aquests dies que ballen, que no vaig ser a la feina i que l'administració no costeja. Jo els he cobrat i n'estic agraïda a l'empresa, però ara estem amb el 'ja ho arreglarem' i hem de veure com es resol, després de tant temps. Si no hi ha una solució, com torno les hores que ja he cobrat?"

Considera que "la meva situació no és dolenta, perquè he pogut cobrar. L'administració ha canviat de criteri uns quants cops, sobre si era o no era essencial. Em preocupa que la situació acabi passant de llarg i que ens oblidin, i ens les hàgim d'arreglar entre els treballadors i l'empresa. Només es tracta que tinguem les mateixes condicions que la gent que viu dins la Conca i treballen fora."

En el cas de Gràfiques Vilanova, el propietari Àngel Acevedo, comenta que "estem en contacte i tenim el suport de la Unió Empresarial i ens informen de com està la situació, però no tenim constància de cap canvi, malgrat tot el que van anunciar les administracions. La situació és injusta, tant per l'empresa com pel treballador. La sensació que tenim ara és que ho acabarà pagant l'empresa." Tenen dos operaris que no van poder accedir durant el mes de març i la primera setmana d'abril a l'empresa, i pels que no hi ha solució encara per aquestes "72 hores que no estan cobertes", abans que es decretés el confinament total en l'àmbit de l'Estat.

Un d'aquests treballadors és Juanfran, bagenc, que recorda com el "12 de març, pel canal 3/24 em vaig assabentar que no es podria entrar. I van ser quatre setmanes sense poder anar a la feina. Mirava de cercar activitats durant el dia, tenir ocupada la ment i no mirar gaire les notícies, perquè aquella actualitat era difícil de digerir." A l'abril es va reincorporar, però "portem tot aquest temps pendent de si l'Estat publica al BOE la incapacitat temporal." No coneix gaires casos com el seu i espera que "el sentit comú s'imposi".

El fet és que, segons la UEA, hi ha unes 2.000 persones que es troben en aquesta situació, la majoria veïnes de la comarca, però també alguns casos com els del Juanfran. El president Joan Domènech fa mesos que ve denunciant la manca de solucions "que sí que es van trobar per als treballadors de dins la zona confinada que havien de sortir. Ells sí que van tenir la certificació de la incapacitat temporal. Que no hi hagi, en tants mesos, una mesura equivalent per a les persones que treballaven dins la Conca és una vergonya. Tothom se n'ha omplert la boca, una vegada i una altra, que hi haurà solucions. Es demana en tots i cada un dels aspectes d'aquesta crisi que tothom hi posi el coll, però l'administració és incapaç de moure's. Ja no sabem a qui dirigir-nos perquè es resolgui. Et diuen que aviat. Només m'ho creuré quan vegi el BOE."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.