TORNAR

Maria Jesús Comellas va parlar dels reptes de l'educació avui en dia, en la segona xerrada del cicle 'El Cau al món'

Comellas va assegurar que “En la tasca d’educar, la fortalesa és que s'interrelacionin totes les generacions i tots els espais educatius.”

societat
Dimarts, 29 abril 2014. 15:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Una quarantena de persones van participar dissabte en la xerrada de la doctora en psicologia Maria Jesús Comellas , dins del cicle de conferències 'El Cau al Món' organitzat per l'Agrupament Escolta i Guia Josep Masclans de Vallbona d 'Anoia, en motiu del seu 40è aniversari.

Maria Jesús Comellas durant la xerrada. Foto: Laura Saumell

Maria Jesús Comellas va plantejar als assistents la següent pregunta: ''Educar avui en dia, és més difícil?'' . La xerrada va consistir en una exposició de preguntes, dubtes i idees per part de la ponent als assistents per tal de generar debat, qüestionar actituds i maneres de fer habituals en els pares i mares i fomentar l’autoreflexió i l’autocrítica en la manera d’educar de cadascú.

Comellas va afirmar que en el moment en que vivim, els canvis en la societat comporten que molts dels adults es sentin qüestionats pels infants i això els fa estar insegurs a l’hora d’exercir el seu rol de pare, mare, mestre, cap, etc.

Per tal de fer front a aquestes inseguretats, és important segons Comellas, escoltar els infants i joves, donar-los espais perquè puguin explicar la seva visió de la realitat però sense oblidar que els adults són els referents i els responsables de prendre les decisions que creuen adequades.

Comellas també va ressaltar la necessitat d'evitar les contradiccions en els missatges, o entre allò que es diu i allò que es fa ja que això podria generar inseguretat en l’infant. La ponent va posar de manifest la necessitat de posar límits a les criatures '' dir NO en el moment que toca és essencial per saber on són, i per sentir-se segurs''.

Altres idees que va destacar va ser la necessitat d' ''acompanyar, i no de sobreprotegir''., i la de ''donar oportunitats amb riscos moderats''. Segons Comellas ''cal oferir criteris per prendre decisions i donar oportunitats per aprendre a prendre decisions''.

Una altre dels punts clau en l'educació és segons Comellas el de saber donar informació clara i senzilla quan es donen instruccions o explicacions als nens i nenes i l'evitar repetir moltes vegades les tasques que han de fer els fills i filles a casa, ja que ''això genera més inatenció i menys responsabilitat''.

Segons Comellas també és important garantir la participació dels infants i joves en tot allò que puguin fer per si sols i en les tasques domèstiques que puguin fer en funció de la seva edat.

D’altra banda també va ressaltar la importància de l’entorn en l’educació dels infants i joves, és a dir, a part de la família i l’escola que són els espais principals on s’educa l’infant; també prenen molta importància contextos com el Cau ja que es tracta d’un temps de lleure que els aporta noves maneres de relacionar-se, un espai de referència de valors on créixer i millorar com a persones i una oportunitat per realitzar projectes i ampliar el seu bagatge d’experiències vitals.

Finalment Comellas va emfatitzar també la necessitat d’aconseguir que tots els contextos on s’eduquen infants i joves (escola, casa, cau, barri o poble, activitats extra-escolars, etc.) es relacionin, s’entenguin i confiïn els uns amb els altres ''per garantir una educació coherent i un desenvolupament integral, harmònic i feliç dels infants i joves''.

Maria Jesús Comellas té experiència en totes les etapes educatives i és especialista en orientació familiar i escolar. És professora emèrita del Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del curs de postgrau Orientació i estratègies per al debat educatiu en el context familiar, de la UAB. Així mateix, intervé en diversos mitjans de comunicació, on tracta sobre temes educatius i és autora de diversos llibres.

El cicle de Xerrades 'El Cau al Món'

El cicle de xerrades 'El Cau al Món' té com a objectiu compartir xerrades amb diferents personalitats destacades de la cultura del país, relacionant el paper de l’escoltisme amb aspectes clau de la societat actual. Després de les xerrades amb el Pare Manel i Maria Jesús Comellas , es tractarà el tema de país amb la membre de la junta nacional d'Òmnium Cultural, Elena Jiménez (31 de maig).

Una exposició fotogràfica i un sopar de cloenda

A banda d'aquest cicle de xerrades també s'està preparant una exposició fotogràfica dels 40 anys del Cau, a través de la qual es podrà repassar la història de l'entitat a amb una selecció d'imatges representatives d'aquestes quatre dècades; El punt i final als actes de la celebració del 40è aniversari el posarà un sopar de cloenda que comptarà amb moltes sorpreses.

Peu de foto: Maria Jesús Comellas durant la xerrada. Foto: Laura Saumell


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.