TORNAR
PUBLICITAT

Matarem gent, quan perilli la viabilitat de les funeràries?

societat
Dilluns, 1 març 2010. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que sempre val més prevenir que curar; i no només en el món de la Sanitat o l'Educació, sinó en la totalitat dels àmbits socials. Potser per això els millors polítics són aquells qui saben avançar-se als problemes, i prenen les mesures escaients quan tot just comencen a preveure els primers símptomes, si no abans. La situació de recessió econòmica en la qual ens hem endinsat sembla dir-nos que hi ha moltes decisions que no s'han pres quan tocaven. Al gran sac hi entrarien l'aprovació de projectes relatius al món de la construcció, la distribució de determinades partides en l'àmbit mateix de l'habitatge o les ajudes als bancs, el sector de l'automòbil, i un llarg etcètera: molts jocs paral•lels en els quals les cartes no s'han sabut jugar de forma guanyadora.

Bombolla immobiliària

No cal ser uns endevins; simplement es tracta d'evitar anar a remolc de les circumstàncies. La política esbiaixada del totxo potser és la més visible i contundent, les conseqüències de la qual s'han fet prou evidents i encara continuen tombant fitxes en l'efecte dòmino que li són inherents. Però és només una de les moltes. Està bé que el Govern creï una oficina per assessorar les famílies que no puguin pagar la hipoteca, però potser hagués estat millor no haver fet la vista grossa quan es concedien sense miraments uns diners que no feien res més que alimentar una ja immensa bombolla immobiliària (perquè es veia, el que s'estava generant, no?).

Està bé que es pugui plantejar una reforma del sistema de pensions; però que el baby-boom dels 70 es faria gran una seixantena d'anys després, no devia ser cap secret, oi? L'obsessió, del tot encegada, per salvar determinats llocs de treball ha provocat a posteriori justament la destrucció de més llocs, per decisions preses sobretot amb manca de perspectiva i de sentit comú. Fins i tot diríem que algunes activitats laborals són més prescindibles que altres; i no precisament s'han ajudat més els que resulten prioritaris per a la majoria de la ciutadania. Si ho mirem a grans trets: s'han salvat els que es traduïen en guanys (o deixem-ho en “aportacions substancials”) per a les administracions, i en canvi se n'han oblidat d'altres fonamentals: que els metges alertin de la possible pèrdua de 120.000 llocs de treball a la sanitat privada (fins a posar en dubte la sostenibilitat del sistema) potser hauria de preocupar realment la societat i els qui ens representen.

I a banda de preocupar, és clar, provocar reaccions, moviments de fitxes. Sempre resultarà més eficaç ensinistrar el gos o ensenyar el cavall que no haver d'anar després a empaitar-lo quan, desbocat i embogit, ens estigui trinxant el pati de dalt a baix. L'esverament del cavall no es calmarà així com així, i el trinxader que pugui haver fet, fet estarà. No podem viure sempre a remolc dels errors comesos mesos o anys abans (o dels deures que no es van fer quan tocava), com a conseqüència d'unes concessions o d'una permissivitat que en el moment en què es produeix es considera poc rellevant. Poca vista. I poca previsió.

Que el sector de l'habitatge tard o d'hora s'estancaria, era obvi. I que això podia tenir un impacte brutal, potser també. Però en el seu moment ningú va prendre les mesures oportunes, perquè aquella situació beneficiava les arques municipals de les diferents administracions.

Fins i tot es va optar, en alguns casos, per potenciar les obres públiques o inventar-ne d'altres amb el simple objectiu de mantenir ocupats els treballadors d'un sector que, per naturalesa, semblava sentenciat a extingir-se (o com a mínim a reduir-se considerablement). Ja aleshores es va actuar contra natura. Així, seguint aquesta regla de tres (o el que és el mateix, seguint l'absurda filosofia que s'ha seguit fins ara) preocupa pensar que el dia que entri en crisi el sector funerari, potser a algú se li acut la brillant idea de dedicar-se a matar gent perquè cap empresa hagi de tancar portes. Perquè és un sector on, malauradament, sempre hi ha feina, perquè si no... no sé exactament què passaria. Havent vist tot el que hem vist, ja no ens estranyaria que determinades idees descabellades i macabres poguessin arribar a fer-se realitat. (...) Si us plau!

Oriol Solà i Prat


5 Comentaris

j

josep

igualada

2 de març 2010.10:24h

Respondre

Un títol boníssim.

Cert, el sistema és ben absurd i ens fan combregar amb rodes de molí.

C

CRIS

2 de març 2010.09:38h

Respondre

japt, es cert q els interessos dels americans acaben tenint molta influencia sobre tot el món, però a vegades els culpables d situacions q ens toca viure els tenim molt mes aprop de casa nostra.... Llegir més Els governs locals tambe fan la vista grossa massa sovint en molts temes!

B

Bernat

Terrassa

1 de març 2010.22:56h

Respondre

bon text company, no et falta pas raó...

j

japt

igualada

1 de març 2010.13:21h

Respondre

....de fort, res de res......quantes guerres s’han començat..amb ple segle XX....nomes penssat amb els pastis a repartir a l’hora de reconstruir aquell pais.....els americans una cosa tenen... Llegir més clara...si poden, i crec que poden.....no tindran una guerra a casa....ara a fora...el poder de les empreses d’armament ,construccio, etc...es massa alt per no fotre ma a la caixa dels comptes dels estats..i dels impostos dels ciutadans....

C

CRIS

1 de març 2010.10:36h

Respondre

Dit aixi sona una mica bestia, pero suposo q tal com està muntada la societat d’avui dia tampoc seria del tot impensable q aquesta hipotetica situació algun dia es fes realitat. Nomes es mira... Llegir més pels diners i sense pensar en els problemes q la gent pot tenir despres.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.