TORNAR
PUBLICITAT

Un mercat rus al centre d'Igualada

Aprofitant l’arribada de la pasqua ortodoxa, Natasha ens explica la vida dels immigrants procedents de l’est

societat
Dimarts, 16 març 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La comunitat russa a l'anoia no és gaire gran però això no ha impedit a la Natasha Mináyeva obrir una botiga d'aliments russos en concret i de la resta de països de l'est en general que fa tres anys que funciona. Natasha ens explica a través dels aliments la seva arribada a Catalunya, l'adaptació als nostres costums i els canvis que ha sofert la seva vida d’ençà que és aquí. A través del seu testimoni ens aproparem a la comunitat de persones provinents de l’est d’Europa que viuen a la nostra comarca.

Natasha Mináyeva

La Natasha va arribar a Capellades fa 9 anys i al cap d'un any i mig es va mudar a la capital anoienca. La seva botiga, situada al xamfrà entre el carrer Sant Roc i la travessia de Sant Sebastià, ‘El racó de la Natasha, mercat rus’ s’ha convertit en un centre de trobada d’immigrants provinents de l’est d’Europa. Segons Natasha, té clients de Romania, Bulgària, Lituània, Armènia, Polònia, Sèrbia... Però la gent d’aquí encara no hi entra gaire a comprar. No obstant això, durant l’estona que hem estat a la seva botiga, una senyora de Vilanova del Camí hi ha entrat tot buscant cols fermentades, la clienta ha acabat contenta amb la seva compra i ha dit que tornaria a comprar-hi productes russos.

Emprendre constantment

La Natasha ve d’Ucraïna però la seva família és russa. Amb els estudis d’Economia acabats, i amb una feina d’inspectora elèctrica a Ucraïna, va decidir venir aquí en busca de sous més elevats. Després de treballar com a cambrera durant molts anys va decidir muntar una botiga en veure que hi havia una necessitat que calia cobrir. Ella va comptar que coneixia unes 300 persones de l’est d’Europa que de ben segur li comprarien productes. Ara ha decidit obrir unes hores els diumenges per poder rebre clients que vénen de fora de la ciutat, fins i tot de fora de la comarca, a comprar aliments de la seva terra natal. A la botiga no només hi ven aliments, sinó que també ha trobat mercat per vendre música, pel·lícules o llibres en rus.

L'adaptació

Segons Natasha, els romanesos són els immigrants més tancats, els costa molt obrir-se als costums d’aquí, i per això són dels que consumeixen més productes de la seva terra. Pel contrari, els russos i els ucraïnesos sí que li compren productes però també cuinen plats occidentals. El plat occidental preferit de la Natasha és la pasta a la carbonara, i se sorprèn quan sent que la paella és espanyola ja que diu que a Ucraïna ella ja en menjava.

Aquest any la pasqua ortodoxa coincideix amb la cristiana, però Natasha diu que aquí no ho celebrem tant, de fet ens explica que a Ucraïna com a mínim hi ha 12 plats a taula i que mengen uns dolços típics. Ella vendrà alguns d’aquests dolços a la seva botiga aquests dies. Quan arriben festes, ja siguin aquestes o les de Nadal, és quan té més ganes d’anar al seu país, on també hi té el seu fill que està estudiant.

L'idioma

La Natasha parla perfectament el castellà i entén el català, però no el parla perquè segons ella, no li cal. Tot i que va fer alguns cursos de català en arribar, ella es comunica amb castellà amb tots els seus clients. La gent igualadina que coneix li parlen en català i ella contesta en castellà. Natasha ho compara amb l’ucraïnès i el rus: moltes vegades es poden entendre els uns i els altres, però no parlen la mateixa llengua.

Segons les dades facilitades per la Secretaria d’Immigració, a l’Anoia només hi ha 79 persones d’origen rus, 30 de les quals viuen a Igualada, però hi ha una gran presència d’immigrants d’origen ucraïnès que, amb 256 persones empadronades, representen un 2,1% del total de població estrangera. El col·lectiu romanès encara hi és més present: compta amb 1.262 persones empadronades, cosa que significa el 10,3% de la població.


2 Comentaris

p

pep

igualada

16 de març 2010.12:59h

Respondre

L’exemple de la botiga de la Natasha és una de les riqueses que ens ofereix aquest món global. Poder trobar, en el nostre territori, mostres de la gastronomia i d’altres articles de diferents... Llegir més procedències. En aquesta mateixa línia, a mi m’encanta el barri del Raval a Barcelona on hi pots trobar restaurants d’arreu del món. Aquest mateix diumenge varem estar dinant al restaurant cubà Mamitalinda, gaudint de la seva cuina popular i escoltant Pablo Milanes... Un plaer del tot exotic a tocar de casa.

J

Joan

Igualada

16 de març 2010.10:57h

Respondre

Un article molt interessant!
Gràcies, Anoia Diari!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.