TORNAR

Més de 250 persones protesten a Igualada contra la sentència del Suprem

A Capellades, com en d'altres municipis catalans, també hi va haver mobilitzacions ciutadanes

societat
Divendres, 24 desembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Amb un ambient clarament reivindicatiu, més de 250 persones es van concentrar ahir dijous a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada per fer palesa la seva protesta en contra de les sentències del Tribunal Suprem que obliguen a introduir el castellà com a llengua vehicular a l'escola. En l'acte, convocat a Igualada per Òmnium Cultural, no hi van faltar les banderes estelades i les consignes independentistes.

Concentració a Capellades

Protesta a Igualada, a la plaça de l'Ajuntament

Quan passaven pocs minuts de les vuit i la plaça ja estava força ambientada, els Moixiganguers d'Igualada van construir un pilar des del qual van desplegar una senyera. A continuació, una jove va llegir un manifest en què es criticava les sentències del Suprem i s'apuntava el català com un dels pilars bàsics de l'educació a casa nostra. Després de la lectura, els assistents van entonar el 'Cant dels Segadors'. Finalment, una part dels ciutadans van emprendre una manifestació espontània pels carrers del centre d'Igualada. Amb aquest acte, la societat civil igualadina —amb la presència de diversos polítics municipals i comarcals— demostrava el seu rebuig a les sentències dictades pel Suprem en contra de la immersió lingüística.

També a Capellades, seguint la convocatòria de Vila de Capellades - Candidatura d'Unitat Popular, una quarantena de veïns i veïnes es van concentrar davant de l'Ajuntament de la vila per protestar contra la sentència. En aquest cas, també es va llegir un manifest que demanava, entre d'altres coses, 'oposar resistència a aquest nou atac al poble català'.

Podeu veure més imatges de les concentracions ciutadanes a la fotogaleria.

Les AMPA, en contra

Diverses associacions de mares i pares anoienques ja es mostraven ahir disconformes amb la sentència; aquest també és el cas de Joan Pujadó, president de l'Associació de Mares i Pares de l'Ateneu, qui es mostra contrari amb l'anunci 'perquè s'ha demostrat que la immersió és un bon sistema, funciona, i així ho han reconegut fins i tot des d'Europa'. Pujadó tampoc no veu amb bons ulls la força que han pogut fer unes poques famílies, davant de la resta de la societat catalana, i creu que abans de prendre aquest tipus de decisions es podien haver trobat altres solucions.

Ni un pas enrere

La regidora d'Educació de l'Ajuntament d'Igualada, Montserrat Mateu, afirma que la sentència és 'totalment forassenyada', ja que com a mestra ha pogut experimentar el bon funcionament del model educatiu de la immersió lingüística: 'Gràcies a això, durant anys s'ha garantit la igualtat d'oportunitats en els infants; en determinats sectors, si se'ls hagués privat del català a l'escola no l'haurien après mai, i hauríem creat ciutadans en inferioritat de condicions'. Per a Mateu, la immersió lingüística 'és un èxit a nivell acadèmic però també a nivell social'.

Montserrat Mateu ha declarat que 'el PP s'equivoca en traslladar aquesta mena de debats polítics als tribunals', i que el que cal 'és una resposta unitària i contundent de totes les forces polítiques catalanes: s'ha de trobar la manera de no fer ni un pas enrere'.

Ara, les consultes

Després de l'anunci d'aquestes sentències per part del Suprem, el govern espanyol decidia ahir dijous portar al Tribunal Constitucional la Llei de les Consultes perquè 'n'examini la constitucionalitat'. Segons el govern, la Llei de Consultes vulnera una competència que només és estatal.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.