//Plugins sense CDN ?>
La darrera sessió del format Dimarts de Diàlegs, que té lloc a l'Ateneu Igualadí, va tenir per tema la pobresa energètica. En la xerrada es va donar a conèixer els números concrets de les demandes: un 13% de persones que acudeixen als serveis socials és perquè no poden pagar aigua, gas o llum.
'Es pot acabar amb la pobresa energètica?', aquesta era la pregunta del darrer DdD (Dimarts de Diàlegs), que modera el periodista Jordi Cuadras i que va tenir per convidada la portaveu de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica de Catalunya, Maria Campuzano. A l'Ateneu Igualadí es va donar a conèixer la realitat que viuen moltes famílies del país i també els models alternatius, desvinculats de les grans companyies energètiques. Una de les convidades a la fila 0, la tècnica de l'Ajuntament igualadí Montserrat Montrabeta va avançar algunes de les dades sobre aquesta problemàtica. Fins a 538 llars igualadines han estat ateses per problemes de pobresa energètica. És un 13% de les 5.000 demandes que tenen els serveis socials.
Campuzano va obrir l'acte i va apuntar que "el 10% de la població de Catalunya pateix pobresa energètica". Afegia que "és un problema de model de gestió del serveis bàsics" ja que "més del 50% de la factura de la llum que paguen les famílies no té a veure amb el que es consumeix d'electricitat, sinó que s'estan pagant altres conceptes". Amb la nova llei 24/2015 els talls de subministrament no poden produir-se i se n'han aturat "més de 39.000" però lamentava que "qui hauria d'assumir els costos són les companyies i no l'administració" i que "no sempre es compleix la llei". Sobre Igualada, hi ha unes 60 famílies que reben ajudes per l'aigua, mentre que en el cas de la llum i el gas "és més complicat fer la gestió i que és l'ajuntament i no les companyies qui se'n fa càrrec". Es va anunciar també que Igualada vol crear la Taula per la Pobresa Energètica amb agents locals per afrontar a la situació.
Marisol
Igualada
10 de març 2017.07:58h
Com sempre, debat clarificador en molts aspectes, ja potser no podríem passar el mes sense aquesta cita (i aviat el 30è DdD , felicitats!). Una gran ponent que també ens va parlar de com es... Llegir més gestiona la situació de precarietat energética en altres països europeus. Com s’apuntava, potser el fet que l’haver convidat a ”Fila zero” (opinions contrastades de diversos àmbits) la companyia eléctrica ENDESA, i que no haguessin vingut, realment ja diu molt de com enfoca el tema i com ”es mira el melic”. Riquesa genera més riquesa i mentre no hi hagi canvis profunds del sistema, la diferencia rics-pobres s’estira com un xiclet. Realment trist i de vergonya aliena.