TORNAR
PUBLICITAT

‘Les mesures imposades són massa dures però els grecs ens les mereixíem’

Periklis Bakaloulis, un grec resident a Igualada, explica com veu la situació al seu país d’origen

societat
Dilluns, 4 juliol 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Perikils Bakaloulis va arribar a Igualada fa 32 provinent de Larisa, una regió de l’est de Grècia, però encara guarda un fort sentiment cap al seu país on va sovint per visitar la família. Després de la greu situació econòmica que viu el Grècia, el deute de l’estat, les revoltes socials i les mesures d'austeritat imposades, Bakaloulis dóna la seva visió dels fets i la seva opinió sobre el comportament dels seus compatriotes, de l’Estat i del possible futur del país.

Té 56 anys, és Enginyer mecànic i està casat amb una dona igualadina. Periklis Bakaloulis viu constantment connectat a l’actualitat Grega: ‘llegeixo diaris de totes les tendències polítiques per saber què n’opinen uns i altres’. Des de fora, busca una explicació als aldarulls i conflictes socials i demana a tots els Grecs que abandonin les batalles internes i treballin junts per sortir d’aquesta situació. Tot i així, Bakaloulis creu que el futur és complicat ja que: ‘Nosaltres no tenim una indústria potent, vivim principalment de l’agricultura’ i el deute s’acomula: ‘Durant molts anys, tot el que produïm servirà per pagar-lo’.

Tot i que el col•lectiu grec és molt petit a l’Anoia: ‘Jo no en conec cap altre’, apunta Bakaloulis, segons l’igualadí hi ha molts grecs arreu: ‘A Grècia som uns 11.000.000 d’habitants però n’hi ha més de 7 escampats pel món’. Bakaloulis explica que la darrera vegada que va tornar al seu país d’orgien va ser aquesta Setmana Santa: ‘Volia conèixer com estava la situació de primera mà’. Afirma que la crisi econòmica es notava al carrer i en els ànims de la gent: ‘actulament comptem amb un 45% d’atur juvenil’.

Sense posicionar-se políticament, Periklis Bakaloulis explica la situació política: ‘Papandreu va prometre moltes coses durant la campanya i no va fer cas dels qui l’advertien que no hi havia diners’ Ara s’ha trobat amb la situació que s’ha trobat i la gent no entén res.

Mesures dures però merescudes

Segons Periklis Bakaloulis les mesures d’austeritat imposades són molt dures però afirma que: ‘Els grecs ens les mereíxem’. El grec afincat a Igualada explica que la societat grega necessita mà dura: 'la majoria de la gent ha passat molts anys sense pagar els impostos que li tocaven, i com a país som poc productius: Fins ara la gent tenia la mentalitat de trobar una feina a l’administració i ara s’està trobant amb això’.

Un poble que es revolta

Les imatges que arriben de Grècia no deixen indiferent a ningú, les actuacions violentes que s’han viscut davant del Parlametn han donat la volta al món. Periklis Bakaloulis ens les ensenya amb una mica de recança: ‘A mi em fa vergonya que passi això’ i explica que, en general, els Grecs són persones molt reivindicatives i que de seguida s’alteren: ‘Ho portem a la sang, només cal veure com actuem en els partits de futbol’. De totes maneres, Periklis entén la resignació de la gent: ‘Veuran com els baixaran els salaris, els apujaran els impostos i no saben si això serà una solució pel país’.

Particularitats de Grècia

Periklis Bakaloulis intenta comparar el seu país amb Catalunya: ‘Aquí hi ha una mentalitat més treballadora que a Grècia’. Però, segons l’igualadí aquesta no és la principal diferència entre uns i altres i és que tal com explica Bakaloulis: ‘Nosaltres vivim sota l’amenaça constant dels Turcs’. L’igualadí afirma que Grècia ha de mantenir, per exemple, un exèrcit desmesurat perquè: ‘Tenim uns enemics potencials’, un sentiment que, aquí, ningú té. I afegeix que 'el que cal ara, és que els grecs vagin tots a la una per sortir d’aquesta situació que deixin enrere baralles polítiques o socials i treballin per ajudar a sortir-se’n'.

Un futur complicat

Bakaloulis no respira positivisme quan parla del futur del seu país; ‘No sé com ens en sortirem perquè aquí no tenim una industria potent, abans teníem els astillers però ara ni això’. Bakaloulis creu que la situació és límit i no sap el seu país podrà retornar el deute.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.