TORNAR

La mitjana de recollida del porta a porta a l'Anoia continua sobre el 90%

El Consell Comarcal admet que cal reduir, però, el ”turisme de residus”

societat
Dimecres, 20 juny 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un mes i mig després que arrenqués el nou sistema, les dades del Consell assenyalen que s'està fins i tot superant les expectatives que s'havien marcat en un principi. En alguns municipis, la pràctica totalitat dels veïns prenen part en el sistema.

En un comunicat, el Consell Comarcal de l'Anoia ha fet balanç de la introducció del nou sistema de recollida de residus. La mitjana de recollida selectiva dels municipis amb el servei implantat es manté en el 90%. La tasca ara se centra "en mantenir aquests resultats i en evitar la fuga de residus cap a municipis veïns". Pel que fa a municipis, Jorba està en un 85%, Sant Martí de Tous en 92%, Carme 95%, Orpí 92%, El Bruc 88% i Castellolí en un 89% de recollida selectiva. Per tant, tots els municipis superen el 85%.

Segons l'ens comarcal, els veïns que participen en el porta a porta respecte al total del padró d'escombraries municipal, es troba entorn el 70% de mitjana, amb municipis on arriba quasi al 95% com és el cas de Sant Martí de Tous, Orpí i Castellolí. Cal tenir en compte que "molts dels municipis amb recollida porta a porta tenen de veïns municipis amb contenidors oberts a la via pública on l'aportació és voluntària. És temptador per aquells que no s'han adaptat al canvi d'hàbits del porta a porta practicar el turisme de residus".

El pas del camió de recollida per CapelladesA fi de prevenir aquest fenomen, "el sistema que s'ha implantat a l'Anoia compta d'una banda amb tecnologia que permet el seguiment de la participació tenint dades reals contínuament ja que tots els cubells estan xipats i de l'altre, conèixer la generació per municipi gràcies al fet que tots els vehicles de recollida porten sistema de pesatge automàtic". Amb aquesta tecnologia, la més avançada en l'àmbit, el Consell Comarcal disposa de la informació de quins veïns i veïnes no participen i pot realitzar accions informatives i d'altres que consideri oportunes per evitar el turisme de residus.

Queda encara per implementar el nou model porta a porta a Copons i en els municipis més petits que compten amb un sistema de recollida amb àrees d'aportació tancades amb control d'accés electrònic. Una vegada finalitzada la implantació, tots els esforços se centraran a garantir la màxima participació, minorar el turisme de residus i prevenir conductes incíviques com l'abandonament de bosses. L'objectiu del Consell Comarcal és assolir uns resultats de recollida selectiva elevats tal com ja s'han assolit alhora que donar un servei als usuaris de qualitat.

El Consell recorda a tots els usuaris que s'han habilitat a cada municipi les Oficines del Porta a Porta, on una educadora ambiental en horaris preestablerts presta una atenció presencial per a atenció de dubtes, suggeriments, reposició de cubellets i bosses compostables, etc. També indicar que hi ha a disposició dels usuaris el correu electrònic info@anoiaverda.cat i el telèfon d'atenció 689714713.


4 Comentaris

J

Joan

Anoia

22 de juny 2018.19:38h

Respondre

Teo, la meva experiència amb AnoiaVerda també és negativa. El correu ni l’atenen ni el contesten i la única vegada que vaig parlar-hi per telèfon, la seva atenció va quedar molt lluny de la... Llegir més paraula educació.
Penso que aquest nou sistema de recollida, no s’ha pensat en els ciutadans.
Espero que hi posin solució ja que ho estan venent com a un èxit total....per sort, no en tots els mitjans de comunicació.

A

Albert

21 de juny 2018.10:58h

Respondre

El problema de la recollida de residus ens ve directament pel fet de generar residus. El problema és de tots i necessitem solucions per a tots. No és sostenible haver d’anar a buscar la brossa en... Llegir més llocs llunyans cada dia, i no podem fer la solució senzilla de llençar tota la porqueria al mateix lloc. Dia a dia de mitjana els catalans generem gairebé 1kg de residus que no es recicla, uns 300kg per any per persona. Aquesta brossa no desapareix. Entre tots hem de poder fer quelcom per poder-ho disminuir i el porta a porta ens sensibilitza per tal de ser més eficients.

R

Ramon F

Igualada

20 de juny 2018.18:09h

Respondre

La recollida porta a porta pot estar molt be per les persones que viuen assíduament a un poble, però no es te en compte les segones residències. Aqueles persones que tenen un pis o una casa a un... Llegir més poble que te implantada la recollida porta a porta i només hi van els caps de setmana, es veuen forçats a practicar el “turisme de residus” ja que al recollir-se les deixalles en diferents dies de la setmana i no ser-hi, la única solució que hi ha en aquets moments es emportar-se les deixalles cap al seu poble o llençar-les a un contenidor del poble del costat
Es podria pensar en mantenir uns contenidors en algun lloc del poble per aquets casos?, en aquets moments els contenidors han desaparegut als pobles del porta a porta i això anirà en detriment dels que no tinguin implantat aquest tipus de recollida i si el poble es turístic o sigui amb moltes segones residències, serà inclús molt incòmode tornar a casa amb la farum de les deixalles al cotxe

T

Teo

La Torre de Claramunt

20 de juny 2018.07:44h

Respondre

Es curioso que en la noticia se hable de lo tentador que es hacer ”turisme de residus”.
En mi caso particular en el telefono de atencion de Anoia verda me han citado en 4 ocasiones y en dos... Llegir més lugares diferentes para que me puedan entregar el kit de container de urbanizacion, he acudido religiosamente a todas las citas, y sorpresa, en ninguna de las ocasiones me han podido dar el kit reglamentario, no tenian.
En cuanto al correo: info@anoiaverda.cat, o lo tienen muy saturado o realmente no es muy efectivo les he enviado dos notificaciones en los ultimos dias de las cuales no he obtenido respuesta.
Cual es mi conclusion, que el ”turisme de residus” en mi caso me lo estan provocando,hace dos semanas que producimos basuras en el Xaro y la estamos tirando en los contenedores de Igualada, eso si cada una en el container correspondiente, ni es higienico ni etico.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.