TORNAR

El món de les pegueres fascina l'audiència de l'AUGA

Albert Fàbrega, matemàtic, va ser el ponent del dilluns

societat
Dimecres, 18 febrer 2015. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Durant segles, a Catalunya van proliferar les pegueres, els forns on es cremava la llenya de pi per fer quitrà i pega. Albert Fàbrega va visitar l'Aula Universitària de la Gent Gran de l'Anoia per explicar aquest món

El Teatre Municipal l'Ateneu es va omplir  dilluns passat en la cinquena sessió de l'Aula Universitària de la Gent Gran de l'Anoia (AUGA) d'aquest 2015. Una sessió que va mirar cap enrere en el temps, abans de la transformació en els usos que va tenir lloc fa més de mig segle. Als anys 50, època en què la majoria d'assistents a la conferència de l'AUGA ja treballaven o estudiaven, van aparèixer els materials derivats del petroli (poliamides, polièsters...) que van propiciar plàstics, teixits i tecnologies completament noves. Una infinitat de productes i objectes van substituir materials emprats des de segles enrere, com la pega i la pega negra, que eren a totes les cases i comerços per enganxar, estancar recipients de guardar líquids, reparar, segellar... Albert Fàbrega, el ponent, va explicar com es generaven i treballaven aquests materials.

El matemàtic Albert Fàbrega, el passat dillunsDe fet, als 50, ja feia un temps que l'oli de ginebre s'havia anat eliminant dels usos dels dentistes -s'utilitzava per trencar queixals- o dels metges o dels pastors -que l'empraven per guarir ovelles-. La pega i l'oli s'obtenien a partir de processar la resina de pins o d'altres espècies d'arbres. Avui dia encara podem trobar restes de forns on es produïen aquests materials alguns boscos de la Catalunya Central. Albert Fàbrega, que és matemàtic, va voler conèixer com funcionaven aquests forns i es va endinsar en el món de les pegueres. Va contactar amb antics pegaires, tots ells procedents de la zona Alt Urgell/Cadí, que realitzaven aquesta tasca els mesos d'hivern, quan la neu els impedia treballar a  la seva terra i s'establien a les nostres comarques. Els olis medicinals que elaboraven a partir del ginebre (dit aquí ginebró) els distribuïen les trementinaires. A l'última part de la sessió de l'AUGA es va explicar també la construcció dels pous de gel i el seu funcionament i comercialització, amb un mapa de localització dels pous més importants. Dilluns vinent, Gonçal Mazcuñan, President de la Delegació del Col·legi de Periodistes a la Catalunya Central, parlarà sobre el futur dels mitjans de comunicació.


1 Comentaris

M

M.A.T

mauricialbareda@gmail.com

19 de febrer 2015.08:11h

Respondre

Als Plans de Ferràn, mirant Argençola, hi havia un forn per destil.lar ginebró.
Fa anys que no el veig.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.