TORNAR

Mor Carme Junyent, la lingüista anoienca referent en defensa del català i de les llengües amenaçades

societat
Dilluns, 4 setembre 2023. 11:27. Redacció AnoiaDiari.

La lingüista Carme Junyent, nascuda a Masquefa, ha mort aquest passat diumenge als 68 anys. L'anoienca era professora de lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona i directora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA).

Es va dedicar a crear una extensa obra lingüística sobre la situació de les llengües del món, especialitzada en llengües africanes, i la defensa de la diversitat lingüística arreu i especialment a Catalunya. Gràcies a això, va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2019.

A més, al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos premis i reconeixements com el Premi Joan Coromines de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana el 2015, Membre d'Honor Càtedra UNESCO del Patrimoni Lingüístic Mundial, Premi de l'ADAC al millor article sobre normalització lingüística el 2016, Premi al Compromís Cultural d'Òmnium Anoia el 2007, entre molts d'altres.

En aquest sentit, la professora va escriure un article pòstum a VilaWeb en el qual reivindicava el dret a "morir en català". En ell explica algunes de les situacions que es va trobar en els darrers dies de la seva vida durant el tractament de la seva malaltia i demostra que l'administració encara hi té coses a dir i a fer".

L'any 1992, va fundar el Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades per al coneixement i estudi de la diversitat lingüística, va formar part del comitè d'experts consultats per a la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics (1996) i va ser membre del Comitè Científic Internacional de Linguamón – Casa de les Llengües. Va comandar l'inventari de les llengües que es parlen a Catalunya.

Junyent va estudiar filologia a la Universitat de Barcelona i es va desplaçar a les universitats de Marburg, la de Colònia i la de Califòrnia per completar la seva formació. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona (UB) amb una tesi sobre les llengües a l'Àfrica i la seva expansió. Va treballar com a professora de lingüística general a la Facultat de Filologia de la UB.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.