TORNAR

Els Mossos atenen vora 200 casos de violència masclista a l'any, a l'Anoia

La policia catalana actua en els casos amb un Grup d’Atenció a la Víctima en cada comissaria

societat
Dissabte, 23 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dilluns té lloc el Dia Internacional contra la Violència Masclista. A l'Anoia tindran lloc diversos actes per l'extirpació d'una problemàtica que, a tenor de les dades que han facilitat els Mossos, és cada cop més visible.

Els tres darrers anys, els casos de violència de gènere que han detectat els Mossos d'Esquadra a l'Anoia han augmentat. El darrer any complet, el 2018, les actuacions dels Mossos relatives a violència masclista en l'àmbit de la parella van ser 191 en l'Àrea Bàsica Policial de l'Anoia. Els casos denunciats van en augment. El 2016 van ser 171 i l'any següent s'incrementaven a 180. Les dades que té la policia catalana d'enguany fins a mitjans del mes de novembre són de 154 casos.

Els casos de violència de gènere que arriben als Mossos són tan freqüents per telèfon com per persones que s'atansen a la comissaria d'Igualada. Allà hi ha un Grup d'Atenció a la Víctima que s'ocupa específicament d'aquestes situacions, equips que els coordina un Grup Regional d'Atenció a les Víctimes. Expliquen que "les que vénen tenen dret a rebre atenció gratuïta per part d'un lletrat. Quan se'ns explica el cas, en funció dels fets, valorem la gravetat i el risc que corre la víctima. Assessorem sobre els diferents serveis que hi ha i valorem la conveniència de com actuar i si cal immediatament efectuar la detenció de l'autor. Un cop la denúncia arriba al jutjat, aquest valora concedir o no una ordre d'allunyament".

Tots els casos que rep el Grup d'Atenció a la Víctima "tenen un seguiment, independentment de si presenta o no denúncia. Cal explicar bé què comporta la denúncia". A partir d'aquí "s'elabora un atestat on s'aclareix la víctima i l'agressor. També hi ha els casos que la víctima no vol denunciar i els agents actuen d'ofici".

Hi ha l'altra casuística, doncs, tan freqüent com l'atenció presencial, que és a partir d'una trucada al 112. Acostumen a ser "trucades de la víctima o d'una tercera persona, la majoria de vegades veïns. En aquests casos sovint també s'hi desplaça l'ambulància. Amb freqüència, pot marxar detingut directament l'agressor". De les trucades que es reben "no totes acaben en atestat. Moltes vegades les patrulles s'hi presenten a partir d'uns crits que han sentit els veïns i que no sempre són casos de violència".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.