//Plugins sense CDN ?>
El 2018 ha començat amb un lleu increment d'aturats a la comarca, 60 persones, que deixen la xifra en 7.988 persones registrades. El balanç de l'any anterior és netament positiu, però la tendència a la baixa del número de persones sense feina no s'ha traduït en una baixada de la temporalitat.
La tendència a la baixa de l'atur a la comarca dels darrers anys no ha significat una reducció de la temporalitat. Només un 11% dels nous contractes que es van fer el 2017 a l'Anoia va ser indefinit, quasi dos punts per sota de la mitjana de Catalunya. El percentatge de contractes indefinits és lleugerament més alt que els dos anys precedents, quan s'estava per sota del 10%, però queda lluny de la situació d'abans de la recessió de fa deu anys.
El primer any de la recessió, el 2008, el percentatge de contractes indefinits a l'Anoia era d'un 16,63% sobre els 27.279 contractes que es van fer. Aquest 2017 es van signar 33.710 contractes i sols 3.744 van ser indefinits segons l'Idescat. L'Anoia té un percentatge de contractes indefinits per sobre de l'Alt Penedès, on és un 9%, però amb el matís que és una comarca vitivinícola on el treball estacional té molta més importància; en canvi, Osona, també industrial i d'un tamany similar a l'Anoia, el percentatge de contractes nous indefinits va ser d'un 16% l'any passat. Els números de l'Anoia abans de la recessió.
La millora econòmica dels darrers anys respecte a les temporades més nefastes de la crisi -fa cinc anys es fregava els 13.000 aturats- s'ha traduït amb una reducció notable de l'atur i un augment de les contractacions. L'any passat es van firmar quasi 10.000 contractes més que el 2013. La temporalitat en aquell moment crític era de 8,5%. Però la millora gradual en les contractacions i les afiliacions no ha repercutit en proporció en una reducció de la precarietat.
La secretària general de CCOO a l'Anoia, Alfonsa Santisteban, considera que "els nous contractes que s'estan firmant són de durada determinada i és preocupant en el sentit que no som una comarca que tingui treballs estacionals. No hi ha un sector del turisme fort ni producció agrícola de temporada. El que es nota més és com a l'estiu queden a l'atur els treballadors que anomenem 'fixes discontinus'. El cert és que veiem que hi ha llocs de treball que poden estar coberts tot l'any i es contracta de manera temporal".
La diferència respecte Catalunya, amb la majoria de comarques també entre un 10 i un 15%, "no és molt acusada. Però sí que ens preocupa que hi hagi aquest nivell de contractació temporal que pot ser fraudulenta. Estem en una roda que no para. Llocs de treball que no són estacionals i que van sent ocupats per persones amb contractes temporals. Des del sindicat engegarem una campanya per denunciar aquestes pràctiques".