TORNAR

Nou sistema per a foragitar els estornells

Igualada posarà en pràctica un mètode per a espantar-los mitjançant senyals acústics

societat
Diumenge, 24 març 2013. 03:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament d’Igualada posarà en pràctica a partir d’aquest 2013 un nou mètode per a foragitar els estols d’estornells. Aquests ocells es concentren en arbres de places i passeigs per passar-hi les nits provocant importants molèsties amb el seu cant i amb grans acumulacions d’excrements.

Estol d'estornells

Segons explica el regidor de Sanitat i Salut Pública, Fermí Capdevila, existeixen dues variants d’aquesta espècie d’ocells que afecten Igualada i altres ciutats catalanes. Es tracta de l’estornell negre (Sturnus unicolor) i de l’estornell comú (Sturnus vulgaris); el primer és característic de les zones mediterrànies i el segon del centre i l’est d’Europa, però a la tardor migra cap al sud del continent i l’Àfrica.

Capdevila recorda que “els estornells es concentren en arbres de places i passeigs per passar-hi les nits, de vegades en concentracions de desenes de milers d’ocells, provocant importants molèsties amb el seu cant i amb grans acumulacions d’excrements, que són oliosos i pudents per la seva dieta basada sobretot en olives”.

El consistori ha preparat aquest any mesures per a evitar la concentració d’aquestes aus en zones de la ciutat especialment afectades en determinades èpoques de l’any, com ara Les Comes.

A través d’una empresa especialitzada en el control de plagues d’aus, quan es detecti l’arribada dels estornells, bàsicament en èpoques de migració, es posarà en pràctica un mètode inèdit fins ara a Igualada, però utilitzat amb èxit des de fa anys en d’altres ciutats catalanes.

S’emetran uns senyals acústics que ja han demostrat ser efectius. Concretament, es tracta del crit d’alarma de l’estornell, un crit que fa quan detecta un perill i comunica a la resta de l’estol que la zona no és segura i cal emprendre el vol.

Segons detalla Capdevila, “amb un sistema d’altaveus es reprodueix aquest so amb prou fidelitat a la seva oïda com per fer-los fora dels dormitoris”. El sistema s’alimenta amb energia solar i emet els sons en el mateix rang de freqüències en què es comuniquen els ocells, molt més alt que l’humà. El senyal només s’emet durant un màxim de deu minuts cada dia i, en general, “en pocs dies els estornells abandonen el dormitori i ja no tornen”.

Aquest nou mètode de control dels estornells s’afegeix als que també es duen a terme pel que fa a coloms i cotorretes.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.