TORNAR
PUBLICITAT

Nous usuaris dels serveis de Càritas

El nou perfil és el de pare de família, extracomunitari i a l'atur

societat
Dimecres, 17 abril 2013. 16:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El nombre de persones ateses que han trucat a les portes de Càritas aquest any 2012 ha augmentat un 32% en relació al 2011. Continua mantenint-se la franja d’edat de 35 a 45 anys, majoritàriament matrimonis amb fills, i s'han atés un 17% menys d’emigrants que el 2011. Aquestes són algunes de les conculusions que es deriven de la memòria que Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra acaba de presentar per fer balanç de la seva acció social durant l'any 2012.

Seu de Càritas Arxiprestal Anoia Segarra

Un 17% menys d'immigrants atesos

Com a conseqüència del fet que moltes famílies han retornat a la seva terra o emigrat a d’altres països europeus, buscant una feina que no troben a l'Anoia, el nombre d'immigrants atesos per Càritas a la comarca ha disminuït el 17%. Aquest 17% però s'ha cobert, i amb escreix, amb un nombre creixent de famílies autòctones que han acudit a l'entitat buscant ajuda..

El nombre d'homes demandants supera al de les dones

Fins ara, el perfil de població que acudeix a Càritas ha estat en els darrers anys el de dona, immigrant, que acudeix per iniciativa pròpia demanant informació i fent demanda econòmica per cobrir el tema de l'alimentació. Ja en l’any 2011 aquesta tendència es va trencar, sent els homes els que superen a les dones (En el 2012 hi ha hagut 217 dones i 253 homes, atesos). La raó de l’augment d’homes que arriben a Càritas, s'explica en la memòria, és la situació d’atur, 'que els porta a ser ells els que prenen la iniciativa d’acudir a buscar ajuda i fer demanda de feina i/o formació'.


Persones entre 35 i 44 anys, casades i amb fills

La franja d’edat més atesa està en la població entre 35 i 44 anys, i majoritàriament casats, encara que la població soltera que acudeix a Caritas continua representant un número important dels usuaris de l'entitat. Gairebé el 50% de la població atesa conviu amb la seva parella i fills/es.

La majoria d'atesos són extracomunitaris

L’origen de la majoria de persones ateses és extracomunitari, amb permís de residència i treball. Val a dir, però, que malgrat que el nombre de persones en situació irregular ateses a Càritas ha estat menor en el 2012, l'entitat està detectant que 'les dificultats per trobar feina i poder renovar per aquesta via la targeta de residencia i treball està fent que moltes persones hagin de tornar a la situació d’irregularitat, amb les conseqüències de risc d’exclusió que això pot comportar' . Entre aquestes conseqüències s'hi troben dificultats d’accés a la sanitat, a les prestacions socials, etc.)

Més del 50% de les persones demana ajut per alimentació

Quant a la tipologia de sol·licituds fetes per les persones ateses cal destacar que més del 50 % és la l’alimentació. Seguida de l’ajuda econòmica per l’habitatge, lloguers, rebuts de llum, aigua i gas, vals de butà, i també altres tipus d’ajuda com medicació, transport,.... Respecte a la tipologia de respostes donades veiem que el ventall és més ampli, tot i que l’ajuda d’alimentació continua sent la més gran. En total s’han ofert 1074 ajudes d’alimentació.

En total les famílies beneficiades del Banc de Queviures han estat 277, que han representat 961 lliuraments, tenint en compte que una mateixa família rep mensualment ajuda d’aliments, durant el període de temps que la treballadora social valora necessari.

Els barems econòmics utilitzats per accedir a l’ajuda del Banc de Queviures s’han consensuat amb els serveis socials de l’Ajuntament d’Igualada, de manera que tots els usuaris que accedeixin, tant si arriben derivats de Càritas com de l’Ajuntament, compleixin amb els mateixos criteris.

Les ajudes econòmiques també han estat molt requerides

En segon lloc i després de l’ajuda d’alimentació, les ajudes econòmiques representen també una part important de les respostes donades des de Càritas, amb 407 intervencions econòmiques. Un gran gruix les representen els vals econòmics de butà, però la tipologia d’ajudes ha estat molt variada: pagaments de lloguer, rebuts de subministraments, medicació, bitllets de transport, electrodomèstic per la llar, ulleres, utensilis d’ortopèdia, cost dels tràmits de documentació.

Les ajudes en espècie, molt usuals

Per altra banda les ajudes en espècie, continuen sent una de les sol·licituds més usuals a Càritas, a les quals es pot donar resposta gràcies a les donacions de roba, utensilis per nadons... que moltes persones fan a l'entitat. Aquestes ajudes de roba han suposat poder fer un total de 232 vals per poder recollir roba en la botiga “de mà en mà” de Càritas, o poder lliurar mantes o roba de llit des de Càritas.

En espècie també s’han lliurat 33 llitets de nadó, cadiretes pel cotxe, cotxets,... per famílies amb infants, i amb pocs recursos econòmics.

Ajudes per l'accés i el manteniment de l'habitatge

L’accés i manteniment de l’habitatge, s’ha convertit en els darrers anys per Càritas en una de les majors prioritats . En aquest sentit s’han pagat 6 lloguers i 23 rebuts de subministraments d’aigua, llum i gas.

Des de Càritas han manifestat la seva preocupació pel fet que 'cada vegada més famílies que no poden fer front al lloguer de l’habitatge, es veuen obligades a deixar el pis on viuen i anar a viure a una habitació i això és un fet que ens preocupa especialment pel nivell de precarietat que representa haver de viure tota una família, la majoria, amb infants menors, en l’espai reduït d’una habitació'.

108 persones s'han beneficiat dels projectes ocupacionals de Càritas

L’any 2012 a la comarca de l’Anoia s’ha destruït el doble d’ocupació que la mitjana catalana i ha augmentat l’atur en 1319 persones, respecte a l’any 2011.Des de Càritas s'afirma que 'no podem donar resposta de feina a totes aquestes persones que s’adrecen a nosaltres en demanda d'una feina però si que ens els darrers anys estem apostant fortament per continuar desenvolupant cursos de formació ocupacional amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat d’aquestes persones i afavorir la seva inserció laboral'.

108 persones s'han beneficiat dels projectes ocupacionals de Càritas (Aprendre Oficis, Xarxatex, Curs d’auxiliar a domicili, Cursos de llengua i Curs d’Informàtica), o al taller de roba (Itinera) on s’ofereix un contracte laboral per un any a tres dones. 'La participació en aquests cursos ha aportat formació, a més d’una ajuda de caràcter més emocional per la motivació que representa per moltes persones que degut a la situació d’atur de llarga durada i d’inactivitat estaven afectades per situacions d’angoixa i depressió'.

Posteriorment, a aquestes persones que han participat en els projectes de formació ocupacional, se’ls ofereix des de Càritas un acompanyament per poder elaborar un itinerari personal per la recerca de feina. Durant els sis mesos posteriors a la participació en la formació es fa aquest seguiment.

El servei d'atenció psicològica, un projecte de l'entitat

Com a conclusió aquest document afirma que 'la pobresa que estan patint aquestes famílies és doncs, conseqüència de no poder cobrir les necessitats més bàsiques des del punt de vista material, però també la pobresa conseqüència de la necessitat de cobrir mancances immaterials i afectives (solitud, abandonaments,...), Per Càritas 'aquestes necessitats són igualment importants pel desenvolupament de la persona, i a les quals sovint és més difícil poder donar resposta'. En aquest sentit s'assegura que l'atenció emocional i psicològica és 'un tema pendent' per l'entitat, que de moment 's’intenta cobrir amb una atenció i escolta individualitzada i oberta'.


1 Comentaris

M

Maria

Igualada

18 d'abril 2013.14:25h

Respondre

És trista la situació de moltes families. Això es una tragedia i els que es consideren els grans polítics, d’esquena al poble.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.