TORNAR
PUBLICITAT

S'obren les visites a l'excavació arqueològica de l'Abric Romaní

Amb visites guiades els diumenges 24 i 31

societat
Dimecres, 6 agost 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El NEAN-Parc Prehistòric de Capellades ha obert el període de visites lliure als treballs d'excavació arqueològica a l'Abric Romaní, que s'allargarà fins el 23 d'agost. Durant aquest període també s'ofereixen visites guiades, que es duran a terme els diumenges 24 i 31.

Imatge de la Cinglera del Capelló

El NEAN-Parc Prehistòric de Capellades és un equipament de l’Ajuntament de Capellades configurat a l’espai del municipi anomenat Cinglera del Capelló. Es tracta d’una àrea amb un alt valor geològic i paisatgístic, així com també de gran vàlua arqueològica per la presència d’una vintena de jaciments arqueològics de diverses èpoques. El Parc Prehistòric de Capellades neix amb els objectius de protegir aquests patrimonis natural i arqueològic, de posicionar Capellades com a punt de referència en la recerca arqueològica paleolítica i com a centre de divulgació del coneixement de la prehistòria del país, i de consolidar el municipi com a destí turisticocultural. L’espai inclòs dins el Parc és format per tota l’extensió de la formació geològica travertínica de la Cinglera del Capelló, amb una superfície total de gairebé 50.000 m2 i un recorregut d’uns 1.100 m lineals. Constitueix la totalitat de la façana de la població sobre el riu Anoia, que discorre al peu de la formació.

Una mica d'història

El jaciment arqueològic de l’Abric Romaní fou descobert el dia 9 d’agost de l’any 1909 per un industrial paperer capelladí, Amador Romaní i Guerra, qui, primer amb el suport i la direcció científica de l’Institut d’Estudis Catalans i després pel seu propi compte, va desenvolupar una sèrie de campanyes d’excavació que constitueixen la primera fase d’intervenció al jaciment. Aquests primers treballs van permetre emmarcar el registre arqueològic dins el context de les cronocultures prehistòriques del país, essent aleshores el testimoni més antic del poblament de Catalunya. Després d’intervencions efectuades pel Dr. Eduard Ripoll des del Museu Arqueològic de Barcelona a finals dels anys cinquanta i inicis dels seixanta (amb la col•laboració dels importants investigadors internacionals George Laplace l’any 1959 i Henri de Lumley l’any 1962) i d’altres més puntuals posteriors, l’any 1983 es reprèn l’excavació del jaciment, recerca que es continua desenvolupant actualment amb les tècniques més avançades de l’arqueologia prehistòrica, i amb la direcció del Dr. Eudald Carbonell, actualment catedràtic de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica.

Horaris

Diumenges 3, 24 i 31: Horari normal amb visita guiada (d'11h a 14h). Visites guiades a les 11:15h i 12:45h

Del dia 5 al 23 (excepte el 9 i el 17 que estarà tancat per descans dels treballs): Treballs d'excavació arqueològica. Visites lliures i gratuïtes d'11h a 13h i de 17h a 19h

Més informació: 93 801 28 50 - info@neancapellades.cat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.