TORNAR

Ocell de Foc Penedès, amb punt d'atenció a Igualada, tanca el primer exercici atenent 924 joves i superant les 600 actuacions

El programa compta amb punts d’atenció a joves a Igualada, El Vendrell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú

societat
Dijous, 11 abril 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

El nucli de la vegueria Penedès del programa Ocell de Foc ha atès, en el seu primer any d'activitat, un total de 924 joves d'entre 16 i 30 anys, 209 dels quals amb malestar emocional. En total, el 2023 aquest programa impulsat pel departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i desplegat al territori penedesenc de la mà de quatre entitats referents (la cooperativa Actua, els grups cooperatius Àuria i Entrem i la Fundació Santa Teresa) ha desenvolupat més de 600 actuacions amb l'objectiu d'oferir suport a les persones joves.

Ocell de Foc s'adreça a tots els joves d'entre 16 i 30 anys, tot i que posa especial interès en aquells que presenten malestar emocional i/o han abandonat l'itinerari formatiu reglat. El programa té per objectiu millorar el benestar integral dels joves i per aconseguir-ho ofereix cinc serveis: atenció grupal (ofereix tota mena d'activitats sobre temàtiques d'interès entre els joves); acompanyament individualitzat (sessions individualitzades adreçades orientació acadèmica i/o laboral, millorar el benestar emocional, etc); lluita contra l'estigma de la salut mental (a través de tallers, xerrades, formacions, etc.); acompanyament i assessorament per promoure l'emprenedoria i el cooperativisme; i, finalment, un servei de punt de trobada.

Al capdavant de l'Ocell de Foc Penedès hi ha un equip format íntegrament per psicòlegs i es disposa també de quatre punts d'atenció a les quatre capitals de la vegueria Penedès amb un horari d'atenció estable. Aquests espais de trobada estan situats a Cal Badia d'Igualada, a l'oficina d'Entrem de Vilafranca, a l'IMET de Vilanova i la Geltrú i al centre cívic l'Estació del Vendrell.

L'enxarxament, clau
Per arribar al màxim de joves possibles i esdevenir una eina comunitària de referència al territori, el programa ha treballat intensament per crear xarxa amb diferents entitats, organismes i institucions d'arreu de la vegueria (centres i serveis de salut, Ajuntaments, Consells Comarcals, instituts, universitats i escoles d'adults, espais joves, entitats culturals i esportives, etc.) D'aquesta manera s'ha aconseguit teixir aliances per poder apropar el servei als joves i donar resposta a les seves necessitats reals.

Entre les 605 actuacions hi ha activitats de tota mena, des de xerrades sobre àmbits i interessos diversos (benestar emocional, gestió del temps, ús responsable de pantalles, xarxes socials, etc.), a tallers grupals, passant per sessions individualitzades d'acompanyament, campionats esportius, participació en fires... Més enllà dels 924 joves que han participat directament en alguna de les activitats i accions programades, l'impacte d'Ocell de Foc Penedès ha anat molt més enllà, arribant a les 3.724 persones.

Objectius assolits
Com a programa impulsat des de la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat, Ocell de Foc posa l'accent també en la recuperació de l'itinerari formatiu reglat entre els joves que hagin abandonat els estudis i en la inserció al món laboral. En aquest sentit, al llarg del primer any de programa al Penedès s'ha aconseguit que 5 joves reprenguessin la seva formació i que altres 4 trobessin feina.

Amb els gairebé mil participants, amb l'atenció individualitzada a 209 joves amb problemes de benestar emocional, amb les més de 600 actuacions, les 4 insercions laborals i les 5 recuperacions de l'itinerari formatiu reglat, així com tota la xarxa comunitària que s'ha traçat al seu voltant, el nucli Penedès ha assolit els objectius previstos inicialment.

A Catalunya hi ha 22 nuclis Ocell de Foc. A finals d'aquest 2024 s'espera que entre tots hagin aconseguit, al llarg de dos anys, incidir en 40.000 joves, 6.000 dels quals amb problemàtica de salut mental.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.