//Plugins sense CDN ?>
Òdena va acollir el passat divendres 24 d’octubre la primera jornada tècnica “el Guix i la construcció” organitzada per l'Ajuntament local, amb la col·laboració d'arpArq (Associació de Restauradors de Patrimoni Arquitectònic) i l'AADIPA (Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic). Per aquesta sessió, la Sala de Plens de l'Ajuntament es va omplir amb 70 especialistes de diferents disciplines relacionades amb la restauració (arquitectes, aparelladors, restauradors, historiadors, ...).
La jornada es va desenvolupar en diferents blocs temàtics. Al matí es va dedicar al coneixement del guix com a material natural present a moltes contrades de Catalunya i a la seva producció com a material de construcció. També es va fer un repàs a la història del guix a Òdena i es va fer una visita a diferents forns antics ara en desús, al nucli antic d'Òdena i a la fàbrica d'escaioles Casanovas actualment en funcionament. A la tarda les ponències es van centrar en la utilització del guix en l'arquitectura tradicional i es van explicar diversos exemples de restauracions d'edificis històrics.
Segons els mateixos organitzadors, aquesta I Jornada del Guix ha remarcat la necessitat de recuperar la utilització del guix en la restauració de construccions tradicionals. La jornada va ser molt ben rebuda per tots els assistents, que van manifestar la necessitat de realitzar unes segones jornades per aprofundir en el tema ja que el guix segueix sent un material ben desconegut.
El guix va ser un material molt utilitzat en el passat per a tot tipus de construccions però va entrar en desús amb la popularització del ciment portland. No obstant això, s'ha demostrat que mentre el ciment és perjudicial en determinades construccions, el guix és un material que s'adapta millor a tot tipus de construccions i aplicacions.