TORNAR

Òdena es veu "més preparada" dos anys després de l'incendi

L’incendi va afectar 1.300 hectàrees de quatre municipis

societat
Dimarts, 25 juliol 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Han passat -exactament aquest dimecres, al migdia- 24 mesos del darrer gran incendi que ha patit la comarca. Les flames que van començar fa dos anys a Mas Rossinyol, a Òdena, van afectar unes 1.300 hectàrees de l'Anoia i el Bages. La pitjor part se la va emportar El Bruc. Ara, Òdena es veu més preparada per frenar un foc d'aquelles característiques.

Màxima alerta als boscos de l'Anoia després d'un estiu calorós, sobretot en un juny sec i amb unes de les temperatures més altes del segle. Dos anys després del foc iniciat a Òdena, l'Ajuntament d'aquest municipi, un dels que té més extensió de la comarca, veu que s'ha avançat en mesures de prevenció tot i que "les altes temperatures que hem tingut aquest estiu feien que fins fa uns dies no pintés gens bé" explica l'alcalde Francisco Guisado. Guisado opina que les darreres pluges "ens fan estar una mica més tranquils" però sobretot posa en valor tot allò que des d'aquell juliol s'ha millorat en la gestió de boscos i en els recursos per a l'extinció d'incendis.

"La pressió i la tensió és màxima" admet i que "les temperatures ens han fet patir molt". Però hi ha hagut canvis qualitatius substancials. El més notable és la bassa que té l'aeròdrom d'Igualada-Òdena, que ara es pot reposar "molt més ràpid que fa dos anys. L'abastament d'hidrant per als Bombers ara es recupera molt més ràpid i això ha suposat una millora qualitativa que ja s'ha pogut copsar aquest estiu. Nombrosos helicòpters i mitjans de serveis d'extinció han vingut a carregar a l'aeròdrom aquest estiu". 

La bassa té 200.000 litres i durant l'incendi del 2015 "el ritme de buidatge no podia ser reposat immediatament. Durant la nit de diumenge a dilluns vam haver de fer una noria d'abastiment amb camions i cubes" recorda Guisado. Ara, Ajuntament i Generalitat han ultimat una millora que "ha fet l'aeròdrom un referent en la lluita contra el foc a la Catalunya Central". S'ha passat d'una secció que arribava a la bassa de "40 mil·límetres a una de 110" amb pressió i cabdal d'hidrant.

La gestió dels boscos

Des d'aquell 2015, l'alcalde apunta que "la gestió dels boscos també ha canviat i anem cap a un nou model que significarà més tranquil·litat". Una de les diferències que veu és que "els treballs que s'han fet al bosc no han estat en clau econòmica únicament, sinó que s'han endut tot el brancam: no només s'ha anat a cercar el benefici amb la part més aprofitable de les branques, sinó que les tasques han estat de neteja. Ara veiem els boscos més nets". Ara espera que es faci una aclarida els propers mesos.

Un altre factor que creu que ha estat decisiu en la millora de la situació "és la consolidació del negoci de la biomassa. L'anterior govern d'Òdena va obrir una estació que comença a tenir resultats. La biomassa s'està posant en valor i els pagesos veuen que la viabilitat d'aquest sector va a més". L'alcalde odenenc considera que "caldrà decidir si guanyar en qualitat i disminuir la superfície boscosa perquè pugui ser gestionada amb més garanties". 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.