//Plugins sense CDN ?>
Segons les dades que la PAH ha fet públiques, provinents dels jutjats de primera instància d'Igualada (que actuen a tota la comarca excepte Masquefa), des del 2008 hi ha hagut 749 execucions hipotecàries a l'Anoia. Els casos sense resoldre que s'acumulen als jutjats estan sobre el miler.
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de l'Anoia ha donat a conèixer en un comunicat el balanç de dades d'execucions hipotecàries dels darrers anys. A manca, encara, dels números de 2014, el balanç que aporten afirma que "les execucions es disparen a partir de 2008 (...) i 2013 ha estat l'any amb més execucions des de l'inici de la crisi: 366". Afegeixen que "una execució hipotecària acaba, gairebé sense excepcions, amb la pèrdua de l'habitatge en mans del banc". Des de 2001, s'han fet efectives un total de 1.110 execucions hipotecàries a la comarca; d'aquestes 1.110, 749 s'han produït des del 2008, a l'inici de la crisi. A nivell de desnonaments, el que significa l'expulsió efectiva dels inquilins de l'habitatge, van ser aquest 2013 quasi 200: "quatre per setmana".
Les dades, obtingudes dels jutjats d'Igualada, ressalten que des de l'inici de segle els bancs han engegat vora 2.000 execucions hipotecàries. Quan més se'n van iniciar, 366, el 2013. A finals d'aquest any, quedaven 941 casos pendents. Durant el 2013, a la comarca, es van produir 197 desnonaments -és a dir, el final del procés d'execució, quan es fa efectiu el llançament dels ocupants del pis-, dels quals 73 van ser per hipoteques i la resta per lloguers.
La PAH manifesta que "es vulnera un dret fonamental" i que contrasta "amb els milers de pisos en desús que acumulen les entitats financeres i les seves immobiliàries, responsables principals de la bombolla immobiliària". El col·lectiu assegura que a Igualada "hi ha uns 4.000 pisos buits", dels quals 800 serien de bancs, i hi ha 11.000 habitatges desocupats a tota la comarca. Assenyalen que "molts d¡aquests habitatges provenen de persones desnonades. Els mateixos bancs que ens fan fora de casa, rescatats amb diners públics, mantenen els pisos buits a l'espera de que el mercat torni a pujar".
"Els ajuntaments no actuen"
El col·lectiu manifesta que dels deu ajuntaments que van aprovar la moció per sancionar als bancs, Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Piera, Òdena, Capellades, La Pobla de Claramunt, Masquefa, els Hostalets de Pierola i La Torre de Claramunt, "cap ha iniciat els procediments" de penalització, "malgrat que cap de les entitats ha cedit cap pis. Com a ciutadanes, ens sentim estafades per l’incompliment democràtic que suposa aprovar mocions als plens sense tenir cap intenció d'aplicar el seu contingut". Asseguren que "continuarem assistint als plens municipals i denunciant aquesta situació, fins que els ajuntaments apliquin les competències que els atorga la Llei pel Dret a l'Habitatge de Catalunya".
Maria Ll.
Igualada
20 de maig 2015.19:16h
Esta molt be però per poder fer-nos càrrec millor del problema seria bo que la PAH ens digués quina es la situació del problema poble a poble, perquè ells sempre parlent de l’Anoia i a... Llegir més l’Anoia hi ha moltes poblacions. Per poder atacar el problema d’arrel seria bo saber quina és la situació de cadascun d’ells, si més no perquè a Igualada fa temps que uns diuen que el problema no existeix perquè es resol cas a cas i si n’hi ha algun no controlat que es digui que es resoldrà i els altres no en concreten cap i sempre parlen de l’Anoia.
En que quedem hi ha problemes a Igualada o realment es veritat que s’han pogut anar resolent a mesura que s’han anat produint ?