TORNAR

El Pare Manel destaca el paper del Cau com a entitat que educa en valors a través del lleure

Manel Pousa va estar convidat pel Cau de Vallbona en motiu del seu 40è aniversari

societat
Dilluns, 31 març 2014. 20:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Una setantena de persones van participar dissabte en la xerrada del Pare Manel Pousa Engroñat, més conegut com el Pare Manel, que va ser l'encarregat d'obrir el cicle de conferències 'El Cau al Món' organitzat per l'Agrupament Escolta i Guia Josep Masclans de Vallbona d'Anoia, en motiu del seu 40è aniversari. L'acte també va comptar amb la participació de Josep Maria Fisa, de l'entitat Justícia i Pau.

La xerrada va comptar amb l'assistència d'una setantena de persones. Foto: Laura Saumell

La del Pare Manel va ser la primera de les xerrades del cicle 'El Cau al Món'. Foto: Maria Valdívia

L'Agrupament va lliurar al Pare Manel un fulard de l'entitat, un llibre de Vallbona i una cistella de productes de proximitat. Foto: Laura Saumell

El Pare Manel va parlar d'espiritualitat i educació en la seva xerrada. Foto: Maria Valdívia

El Pare Manel, conegut per la tasca que desenvolupa als barris de Verdum i Roquetes de Barcelona, a través de la fundació que porta el seu nom, va parlar en aquesta ocasió d'espiritualitat i educació.

El Pare Manel va explicar que ell havia estat educat de manera ''liberal'' en un entorn ''d'estimació profunda'' i va afirmar que ''l'estimació, l'amor, i el respecte'' eren les ''claus'', els elements imprescindibles per a una bona educació.

Va afirmar que per ell l'espiritualitat és ''saber entendre's a un mateix per a enamora-se dels altres'' i que predicar l'evangeli havia d'entendre's com una manera de ''fer que cadascú trobi el seu camí vital, entenent el dels altres''. En aquest sentit va posar de relleu la importància del respecte, i va afirmar que ''ser cristià, per sobre de tot, ha de consistir en una actitud de respecte a l'altre''.

Pousa que té la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Honor de Barcelona, va manifestar que no calia creure en déu per ser espiritual, però va explicar que en la vida era important tenir un guia o un referent per trobar el camí vital. Així va expressar que ell l'havia trobat en Jesús, però que cadascú el podia trobar en qui fos, fins i tot en alguna o algunes persones del seu entorn.

El Pare Manel va destacar en un altre sentit, la importància de la ''xarxa'' en l'educació de les persones i en aquest sentit va afirmar la necessitat que ''és molt important que tots els agents que eduquen a una persona estiguin interconnectats per anar tots a una''. Pousa va apuntar que la responsabilitat de l'educació no recau en un únic punt, sinó que educa tota la comunitat sencera: ''no només eduquen els pares i l'escola, sinó també les extraescolars, el carrer, els esports, els amics i els agrupaments escoltes''. En aquest sentit va ressaltar el paper del Cau com a espai de lleure amb intencionalitat educativa, i on es podia treballar l'educació en valors d'una manera molt agradable, sense la rigidesa del curículum tancat, com el de les escoles. També va parlar que l'èxit del moviment escolta radicava en el fet que tot funcionava a través del voluntariat.

En acabar l'acte els membres del Cau de Vallbona van fer entrega al Pare Manel d'un fulard de l'Agrupament, d'una cistella de productes de proximitat, i d'un llibre de Vallbona així com també alguns exemplars de publicacions relacionades amb el moviment escolta, per a que tingués un record de la seva participació en el 40è aniversari de l'entitat.

Manel Pousa va promoure el 2004 la fundació que porta el seu nom i que desenvolupa i lidera projectes d'acció social i educativa. La fundació treballa amb aquelles persones, infants, joves i famílies que estan en situació de major vulnerabilitat i els dóna una atenció integral que afavoreix la socialització, i treballa per reduir les desigualtats d'oportunitats que pateixen molts infants i joves.

El Pare Manel Pousa va rebre el 2009 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Honor de Barcelona.

El cicle de Xerrades 'El Cau al Món'

El cicle de xerrades 'El Cau al Món' té com a objectiu compartir xerrades amb diferents personalitats destacades de la cultura del país, relacionant el paper de l’escoltisme amb aspectes clau de la societat actual. Després de la xerrada amb el Pare Manel es parlarà d'educació amb la doctora en psicologia i professora emèrita de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB, Maria Jesús Comellas (26 d'abril); i de país amb la membre de la junta nacional d'Òmnium Cultural, Elena Jiménez (31 de maig).

Una exposició fotogràfica i un sopar de cloenda

A banda d'aquest cicle de xerrades també s'està preparant una exposició fotogràfica dels 40 anys del Cau, a través de la qual es podrà repassar la història de l'entitat a amb una selecció d'imatges representatives d'aquestes quatre dècades; El punt i final als actes de la celebració del 40è aniversari el posarà un sopar de cloenda que comptarà amb moltes sorpreses.

Mostra de fotografies adjuntes

Peu de foto: L'Agrupament va lliurar al Pare Manel un fulard de l'entitat, un llibre de Vallbona i una cistella de productes de proximitat

Peu de foto: La xerrada va comptar amb l'assistència d'una setantena de persones

Fotos 1 i 2: Laura Saumell

Peu de foto: La del Pare Manel va ser la primera de les xerrades del cicle 'El Cau al Món'

Peu de foto: El Pare Manel va parlar d'espiritualitat i educació en la seva xerrada

Fotos 3 i 4: Maria Valdívia


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.