TORNAR

Un pas més cap al museu de la premsa de Catalunya

L'estat ja ha concedit la subvenció de 675.699 euros pel projecte

societat
Dijous, 12 agost 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El projecte que preveu la rehabilitació de l’Igualadina Cotonera i la ubicació del museu de la premsa de Catalunya a la nostra ciutat ja és més a prop de ser una realitat després que el govern central hagi concedit la subvenció de 675.00 euros per a  la redacció del projecte de l'obra. Antoni Pàmies, regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Igualada s’ha mostrat molt satisfet i ha descrit l’obra com ‘un projecte de ciutat’.

Després que el govern central hagi concedit la subvenció per a la rehabilitació de l’antiga Igualadina Cotonera i per a l’ubicació del museu de la premsa de Catalunya en la seva planta superior, l’Ajuntament d’Igualada ja ha llençat el concurs per a la redacció del projecte tant de la rehabilitació com del museu gràfic.

Segons Pàmies, aquest és l’inici d’un camí sense reton que portarà a Igualada el museu de la Premsa de Catalunya gràcies a l’acord entre l’Ajuntament i la fundació Compte de Barcelona i permetrà la rehabilitació d’un edifici històric de la ciutat que actualment es troba en una situació força precària.

El calendari d’execució del projecte ja està fixat i es preveu que la redacció del projecte estigui acabada el novembre del 2011 ja que a finals de novembre d’enguany tindrà lloc l’adjudicació del projecte que tindrà una durada d’11 mesos d’execució. Antoni Pàmies ha recordat que la subvenció va ser demanada al Parlament pels grups de PSC I CIU.

El museu

El futur Museu de la Premsa seguirà el fil conductor dels 130 anys de La Vanguàrdia (aniversari que coincidirà amb la posada en marxa del museu, el 2011), però serà també un museu social i tècnic al voltant de la història de la premsa a Catalunya. Així, alguns dels elements que s'hi encabirien són: Orígens de la premsa a Catalunya (1637-1837), la formació de la premsa moderna (1837-1888), l'estabilitat de la premsa de masses (1888-1931), la premsa republicana, periodisme de revolució i guerra, el control i la censura durant el franquisme, escenografia d'una redacció i un taller d'abans de la guerra, el fotoperiodisme, estudis de ràdio i televisió.

La cotonera

La vinculació de la ciutat d'Igualada amb La Vanguàrdia es remunta precisament a l'època de creació de La Cotonera, ja que va ser, el 1842, a mans de Ramon Godó, en aquell moment alcalde d'Igualada, i Oleguer Godó, tots dos germans de Bartomeu i Carles Godó, fundadors de La Vanguardia.

L'Igualadina Cotonera va ser construïda entre els anys 1841 i 1842 i va funcionar fins a l'any 1967. Tipològicament és un edifici cotoner, de fàbrica de vapor de cinc plantes de tipus manchesteriano amb estructura que combina pilars de fusta i de ferro fos.

La fàbrica de La Igualadina Cotonera és la mostra més antiga que es conserva de la primera industrialització (1842), anterior fins i tot al Vapor Vell de Sants (1848), ja declarat bé cultural d'interès nacional, també en la categoria de monument històric.


3 Comentaris

j

japt

igualada

13 d'agost 2010.20:13h

Respondre

...molt bona noticia aquet inici de projecte...per la ciutat...

A

Antoni Dalmau

Igualada

13 d'agost 2010.17:07h

Respondre

Benvolgut Antoni: Aquest projecte, certament, és molt car: implica rehabilitar tot l’edifici i després habilitar-hi el Museu. I els temps d’ara no són precisament els millors. Però en... Llegir més començar no teníem res i, tan sols dels pressupostos generals de l’Estat d’enguany, ja n’hem arrencat un total de 800.000 euros que han vingut a parar a Igualada. La idea és continuar obtenint nous recursos en els exercicis vinents, de totes les administracions públiques. L’aportació de la Fundació Comte de Barcelona no és important per la contribució econòmica, sinó per les portes que obre i pels elements materials i informatius que podrà aportar La Vanguardia al futur Museu. No sabem quant de temps trigarà el projecte, però álmenys ja hem començat...

A

Antoni Morros

Igualada

13 d'agost 2010.12:28h

Respondre

Em sembla extraordinàriament interessant que l’edifici de la ”Cotonera” es rehabiliti i s’hi doni un ús públic encara per determinar parcialment, si no m’equivoco. Ara bè; em pregunto... Llegir més quí pagarà el museu i tot el que comporta? Ho haurà de fer la ciutat? Ho farà la Fundació Compte de Barcelona (¿? -sic en la notícia) amb els sues fons? Ho farà l’Administraciò? Quina?
En fi, lamento dir-ho però em sembla que el més calent és a l’aigüera. En qualsevol cas, agraïré que algú m’ho expliqui, si és possible.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.