TORNAR

Els Pastorets d’Igualada, de celebració pel centenari del text d’en Folch i Torres

societat
Diumenge, 25 desembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els Pastorets d’Igualada gairebé no necessiten presentació, tant a Igualada i l’Anoia com a les comarques veïnes. Organitzats per l’Esbart Igualadí, la representació ja té un lloc destacat en la programació nadalenca de la capital de l’Anoia. Enguany la funció està de celebració: Centenari dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres.

CARLES PAUNÉ

 

Una mica d’història

L’existència dels Pastorets a Igualada no és cap novetat. Es tracta d’una tradició molt antiga. Es va consolidar a finals del segle XIX i el grup teatral, tal com el coneixem avui en dia va crear-se el 1959. Els primers assajos es duien a terme a la Cooperativa i les funcions a Les Escolàpies. Els decorats els treien del Centre Nacional i equip i actors es preocupaven per aconseguir el vestuari i l’attrezzo. Així que en ple mes de desembre de finals de la dècada dels 50, la sala de polivalent de Les Escolàpies acollia el públic en cadires plegables, algunes de lloguer. Va ser un èxit rotund. És més, la funció es va repetir quatre vegades i en diversos punts de la Comarca. L’escenografia era molt senzilla: la sala no estava preparada per ser utilitzada com a teatre convencional. Així que passats els 7 primers anys, l’actuació es va traslladar a la Cooperativa. Més endavant, el 1970, l’Esbart ja s’havia fet un lloc entre les diverses funcions de Pastorets existents a Igualada, que van anar desapareixent deixant a l’anomenada anteriorment com a única. Els Pastorets, durant els anys 70 es feien al teatre Rex. Va ser deu anys més tard, el 1980, quan van ser traslladats a la ubicació actual: l’Ateneu Igualadí. A partir d’aquell moment es va experimentar un canvi substancial, es van poder introduir decorats i efectes especials que fins a aquell moment no s’havien vist.

Un espectacle familiar

És familiar perquè l’espectacle és per a totes les edats. Però també és familiar per l’equip humà que treballa de forma voluntària en les actuacions. Un centenar de persones es bolquen en la producció de l’espectacle. D’aquests, tres quartes parts són actors i els altres, personal tècnic. Els Pastorets d’Igualada compten doncs, amb una vuitantena d’actors, tot i que, només 17 són els que intervenen amb diàleg. Els altres deixen anar alguna frase o simplement apareixen a l’escena per caracteritzar-la. A més a més a Igualada s’han vist cares conegudes dins el món de la interpretació, sobre l’escenari. És el cas, per exemple de Joan Valentí o Lloll Bertran que en les últimes temporades hi han col·laborat. La clau de l’etiqueta ‘Per a tots els públics’ ha estat oferir dues tipologies de funció. La llarga, amb el text original, que sol durar unes tres hores i la curta, adreçada als infants, que en dura dues. Amb aquesta fórmula, pionera a Igualada, s’ha estès a altres funcions del País.

Compromesos amb la comarca

Malgrat que el text original sigui de Folch i Torres, s’han adaptat diàlegs i decorats per tal de transportar-lo casa nostra. Al llarg de la funció apareixen paisatges coneguts: Montserrat, les coves de salnitre de Collbató... A l’espectacle hi participen altres associacions, per exemple l’associació folklòrica o els Diables d’Igualada: d’aquesta forma es forja un vincle amb la ciutat. També s’ha pogut veure, en alguna ocasió, com els pastorets anaven de la mà d’algun grup de música, com va ser el cas de Faèrica fa uns anys. Pel que fa a les innovacions en el camp de l’escenificació podem trobar moments en què les escenes passen a platea: ‘Volem que el públic se senti part de l’espectacle’ assegura Francesc Ferrer, director dels Pastorets d’Igualada.

La tradició dels Pastorets

A banda de l’actuació, la representació dels Pastorets és una eina molt poderosa per apropar el teatre a la ciutat. És una cita que molts igualadins tenen al calendari inamovible, i els serveix per reviure la màgia del teló. Ara bé,  realment la funció esdevé útil  per a l’equip humà que prepara el show. Els voluntaris aprenen com es treballa al món del teatre de ben a prop. És l’excusa per començar a formar-ne part. La gran majoria d’actors de Catalunya van començar fent els pastorets al seu poble o barri. També serveix per comprendre els rols fora de la interpretació que s’adopten durant les funcions: direcció, attrezzo, apuntador, tècnic de llums, etcètera.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.