TORNAR

Pic de calor a la Conca d’Òdena

Dimecres es van assolir valors que feia anys que no es registraven

societat
Divendres, 3 agost 2012. 17:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquesta setmana l'Anoia ha viscut un dels dies més calorosos del què portem d'estiu. Coincidint amb l'inici del mes d'agost, a la Conca d'Òdena es van assolir temperatures que feia anys que no es registraven. Els motius d'aquesta onada de calor i la previsió per als pròxims dies ens ho explica Albert Borràs, director de l'Observatori de Pujalt.

Conca d'Òdena

El dimecres donàvem per acabat el mes de juliol a on les temperatures es van comportar en valors similars a la mitjana climàtica. Cap a l’oest i nord de la comarca la mitjana del juliol va ser una mica inferior a la climàtica i a la Conca d’Òdena unes dècimes superior.

Amb aquestes dades començàvem el primer dia d’agost a on es preveia una jornada molt càlida a la comarca. Després d’un principi de matí amb núvols baixos i humit el sol es va imposar i les temperatures van anar pujant. A partir de les 14:30h del migdia, i quan normalment a la Conca d’Òdena la temperatura ja no puja més per l’entrada de la marinada, el vent va girar a ponent i es va continuar escalfant a la vegada que s’anava assecant més l’ambient. La humitat va anar baixant fins arribar a uns valors poc vistos per les nostres contrades. Entre les 15:30h i les 16:00h de la tarda la humitat mitjana a l’estació meteorològica automàtica que el Servei Meteorològic de Catalunya té a Òdena va donar un 8% tan sols. A la vegada el vent va guanyar intensitat i va arribar a bufar a 45km/h. Una situació molt complicada que per sort es va veure compensada per l’elevada humitat durant la matinada. En aquesta estació automàtica del Servei Meteorològic de Catalunya, situada a Òdena, es va assolir una temperatura màxima de 38,5ºC a les 17:50h de la tarda, una temperatura que com a mínim no s’ha assolit en aquesta estació des de l’estiu del 2003 i que per tan podem donar com a poc habitual.

A d’altres punts de la comarca els valors no van ser tan excepcionals. Per exemple a l’Alta Anoia la temperatura màxima a la Panadella i a l’Observatori de Pujalt, el dimecres 1 d’agost, rondava els 33ºC mentre que a finals de juny d’aquest any s’arribava a 36ºC a la Panadella i a 35ºC a Pujalt. En aquests punts de l’Alta Anoia el que sí que podríem destacar és la baixa humitat que va arribar al voltant de 10% tan sols. A una altra zona de la comarca, als Hostalets de Pierola, s’arribava als 34,0ºC quan dissabte passat, 28 de juliol, s’arribava a 35ºC. En aquest punt de la comarca no va arribar el vent de ponent i la humitat més baixa es va situar al voltant del 45%. Per últim si que podríem destacar la temperatura màxima de la Llacuna que va ser de 35ºC i que iguala les temperatures més elevades dels darrers 4 anys al llarg de l’estiu. També en aquest indret de la comarca la humitat va baixar a fregar el 10% tan sols.

Així doncs, podem dir que la situació meteorològica de dimecres va ser excepcional a la Conca d’Òdena amb un pic de calor que va portar el termòmetre als 38,5ºC, la temperatura màxima més elevada des de l’estiu del 2003 com a mínim, en canvi a d’altres punts de la comarca la temperatura màxima, molt elevada, no va superar en molts casos els màxims d’aquest mateix any. Tot plegat produït per un efecte físic que es coneix per efecte Foën i que fa escalfar i assecar l’aire quan baixa per una vall.

Previsió pels pròxims dies

Per acabar comentar que de cara a les properes jornades hi haurà un petit canvi entre diumenge i dilluns amb alguns ruixats i una baixada de la temperatura que es notarà ja de cara a dilluns, però, que no tindrà continuïtat. A partir de dimarts 7 el termòmetre de dia començarà a pujar i s’espera un nou episodi d’onada de calor entre dijous i divendres que ens podria portar les temperatures més elevades del que portem d’estiu a molt punts de Catalunya. No sembla pas que aquesta pujada hagi de tenir continuïtat, per sort, ja que després arribaria una nova baixada del termòmetre per compensar. La resta del mes és massa llunyà per fer un pronòstic exacte a nivell meteorològic.

Albert Borràs i González

Director de l'Observatori de Pujalt


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.