TORNAR
PUBLICITAT

La piscina municipal s'escalfarà mitjançant el clavegueram

societat
Divendres, 19 març 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Diuen que l'escalfor provinent de les clavegueres de la ciutat es podrà recuperar per a les piscines gràcies a un innovador sistema. Tot tan fàcil com un simple aprofitament de l'energia que generalment es perd (la base són unes plaques d'acer inoxidable situades al fons de les clavegueres, equipades amb un líquid especial que és el que s'encarrega de captar la calor). I és que, normalment, l'aigua que arriba de les dutxes, banyeres, rentadores o rentavaixelles fins al sistema de clavegueram de la ciutat, sol estar a una temperatura d'entre els 15 i els 20 graus centígrads.

Ja s'està fent en un municipi proper a París i, per què no?, també podríem aplicar-ho a casa nostra. L'aprofitament d'aquesta energia es traduiria, de seguida, en un bon mètode per economitzar la factura elèctrica (més d'un 20%) i, al mateix temps, en una dràstica reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (gairebé un 70%). Alguns experts parteixen de la base que les llars cada vegada consumeixen cada vegada menys aigua perè en canvi cada vegada és més calenta. Aquesta realitat, per tant, encara dóna més sentit i fa més viable l'aprofitament d'aquesta font d'energia. És, insistim, una manera de treure rendiment a una energia que, d'altra manera, es perd en la seva totalitat. Potser ja comença a ser hora d'evitar menystenir tots aquests elements (siguin naturals o siguin fruit de l'activitat humana) que ens podrien nodrir a un preu molt més baix uns recursos que en l'actualitat alimentem a partir d'energies més contaminants. Es tracta, en definitiva, de l'aprofitament de les anomenades ‘energies netes’, tot i que de forma paradoxal el cas d'avui sembli de tot menys neta...

Si ens comparem amb determinats països, ens queden encara molt lluny les diverses tecnologies d'aprofitament dels recursos ecològics que es fan servir (també hi ha barris o ciutats on el sistema de calefacció funciona a través del tractament de les escombraries urbanes); però pel respecte a l'entorn que ens envolta i la retallada considerable que podríem fer a determinades factures de consum, valdria la pena posar-nos les piles ben aviat. Amb convenciment i decisió, fent una aposta ferma per la sostenibilitat, abans que les piles no comencin a rovellar-se. En el cas pioner de terres franceses, el sistema s'aplica per escalfar el nou centre aquàtic (amb fins a tres piscines, saunes, jacuzzis i altres instal·lacions), que no és poca cosa, de manera que no hauria de ser complicat aplicar-ho amb èxit a qualsevol de les piscines que tenim per aquí. L'única pega o condicionant és que es fa necessari que hi hagi un volum d'aigües residuals mínim per permetre que el sistema funcioni. Si hi ha clavegueres que passin prop de la instal·lació on volem utilitzar-lo, amb tot, no hi ha d'haver problema. I es calcula que una desena d'anys són suficients per amortitzar la inversió inicial (ens referim a l'econòmica, ja que l'ecològica es comença a rendibilitzar ja des del primer dia). No cal dir que moltes altres ciutats del país veí ja s'han fixat en aquest sistema de recuperació de l'escalfor del clavegueram. I aquí... ens hi atrevim?

Oriol Solà i Prat


1 Comentaris

P

PATRÍCIA

19 de març 2010.19:57h

Respondre

AMB EL SISTEMA Q COMENTES NO HI HA D’HAVER CAP PERILL Q ENS TROBEM CAQUETES FLOTANS, COM PASSA A VEGADES A LA PLATJA, OI?? JAJAJAJ

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.