TORNAR

El pla de salut bucodental del CAP Igualada Nord atèn 242 persones grans en un any

Una franja d’edat on hi ha manca d’higiene diària

societat
Dijous, 26 març 2015. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Servei d'Odontologia del CAP Igualada Nord va iniciar fa prop més d'un any un projecte innovador a la ciutat d'Igualada de proximitat amb les residències geriàtriques. Un equip de professionals d'Odontologia del CAP es va desplaçar a les residències Pare Vilaseca, Residència Igualada i la Residència del Sant Crist (Asil) per realitzar activitats de la cartera pública d'Odontologia als seus usuaris com per exemple, revisions bucodentals.

Amb la finalitat de promoure la salut bucodental entre la gent gran i les persones dependents, el Servei d'Odontologia del CAP Igualada Nord va engegar el 2013 un programa de seguiment i de visites. Els problemes bucodentals són freqüents en la gent gran. La causa més important i evitable és la falta d'una bona higiene bucal diària. Durant octubre i novembre de 2013 l'equip d'odontologia es va a desplaçar a les residències per fer una valoració dels usuaris institucionalitzats que acceptessin rebre el servei i durant el 2014 es va fer un diagnòstic basal dels problemes més prevalents. Es van visitar 242 usuaris institucionalitzats, (82% del total d'institucionalitzats de l'àrea d'influència del CAP), dels quals 77% van ser dones. La mitjana d'edat va ser 87 anys. Es van fer un total de 341 diagnòstics: un 47% eren portadors de pròtesis i un 20% presentaven anodòncia (pèrdua de totes les peces dentàries), tenien arrel dental retinguda 18%, càries 16%, dipòsits (sarro) 11% i es va detectar periodontitis crònica en un 7%.

El servei ha fet més de 300 diagnòstics entre els usuarisEntre els problemes que poden aparèixer trobem: la periodontitis, és a dir, malaltia dels teixits que envolten les dents (os i genives) que pot comportar mobilitat i pèrdua dental, les càries, arrels retingudes, la sequedat oral secundària a fàrmacs, les candidiasi, aftes (llagues) i altres lesions premalignes o malignes orals. Aquestes malalties poden originar alteracions del benestar psicosocial de la persona, dolor, malnutrició, infeccions i alteracions en la digestió originats per una masticació insuficient; disminuint la seva qualitat de vida i augmentant les despeses associades. En aquest sentit, l'equip del CAP es van marcar uns objectius específics: aproximar els serveis de la cartera pública d'odontologia als usuaris de les residències geriàtriques, conèixer l'estat de salut bucodental de les persones institucionalitzades, promoure la higiene bucodental dels residents institucionalitzats a l'àrea de referència del CAP i educar el personal de la residència, cuidadors i residents amb capacitat d'autocura per realitzar una bona higiene oral en l'adult gran.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.