TORNAR

L'oposició reclama el POUM en el ple on es tiren endavant els comptes d'Igualada

El govern va fer valer la seva majoria en una sessió de tres hores sense massa estridències

societat
Dimecres, 20 desembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Al debat dels pressupostos del 2018 d'Igualada es va evidenciar de nou que la sintonia tan estreta dels dos darrers anys entre el govern del PDeCAT i els Socialistes s'ha trencat del tot. No hi va haver cap acord amb l'oposició per als pressupostos. Amb tot, l'equip de govern de Marc Castells va saber fer valer la majoria obtinguda a les urnes el maig del 2015.

Amb l'aprovació assegurada per la majoria del govern, el ple dels pressupostos d'Igualada es va convertir en una sessió en la que l'oposició va qüestionar bona part de l'acció del PDeCAT aquests anys. Un ple que tenia lloc a menys de 36 hores perquè tinguin lloc les eleccions al Parlament. Malgrat aquesta proximitat, no hi va haver massa concòrdia entre el govern neoconvergent i els altres regidors sobiranistes. Perquè Esquerra, la CUP i Decidim van acusar al govern de "manca de projecte" per a la ciutat i van retreure que a les portes del darrer any complet de mandat "no comenci el POUM del que tant van parlar a la campanya electoral". Republicans i PP, a les antípodes, van coincidir en queixar-se de la política impositiva.

L'alcalde Marc Castells, en el seu torn de rèplica, remarcava que "hi ha inexactituds i sarcasmes" però agraïa "les propostes que s'han fet". En un to conciliador, sembla que sabedor que eren 2/4 de 12 de la nit després de tres hores de sessió, resumia que "mirarem de sumar complicitats en el futur" i "rebem amb interès les seves aportacions".

El lloguer social, a la diana de l'oposició

Sense el suport de Socialistes i el PP a les ordenances, el govern del PDeCAT tenia assumit que no hi hauria cap vot a favor tampoc dels pressupostos. De nou, el plantejament més exhaustiu en la rèplica al govern Castells va ser la d'Esquerra. Josep Maria Palau va exposar les seves alternatives, atacant de nou la política fiscal i també les subvencions que ha desplegat l'Ajuntament. El republicà assenyalava que "la recaptació fiscal és altíssima i va augmentant, amb un IBI ja altíssim i que ha crescut uns 400.000 euros. Nosaltres plantegem un pressupost amb els mateixos serveis i amb menys càrrega fiscal". Palau va oferir la mà a Castells "perquè incorporin algunes de les propostes que els fem" amb el pressupost alternatiu. 

L'oposició sí que va veure amb bons ulls els 1,3 milions destinats als barris, tot i que van afegir que no entenien el perquè de l'increment sobtat d'aquesta partida respecte altres anys. Una altra coincidència entre Esquerra i la CUP va ser els costos de l'Adoberia Bella, que van assenyalar que el Gremi de Blanquers, "ja que es va construir com a centre europeu de la pell de qualitat", hauria de fer-se càrrec d'alguns dels costos.

Els Socialistes en la seva intervenció van centrar les seves crítiques en l'augment de la despesa en el capítol de personal "més d'un 9%" i que el finançament de l'Ajuntament ha crescut via préstecs. Sobre la despesa social, els progressistes van censurar que "només creixi la dedicació en un 1,85% pel que fa a recursos propis". 

Tant Jordi Riba (Socialistes) com Albert Mateu (CUP) van treure també la qüestió de l'habitatge social. El cupaire afirmava que "és una política inexistent i no hi ha cap política al respecte. És preocupant que només s'hi dediqués ja l'any passat 25.000 euros quan no hi ha Pla Local d'Habitatge i no s'ha fet efectiva la pressió sobre els bancs". Censurava la situació del lloguer a Igualada: "és una odissea buscar un pis de lloguer a Igualada. Amb un parc públic d'habitatge també es poden fer inauguracions". 

Darío Castañé (Decidim) va recuperar les crítiques a la fiscalitat que fa ERC i atacava el govern per la manca de progressivitat. La confluència d'esquerres va voler posar el focus "amb el número d'igualadins que cada cop marxa més de la ciutat". El to va ser similar al de Mateu i també va parlar de la infrautilització d'alguns equipaments i la "deixadesa" que hi ha al Passeig Verdaguer. Va lamentar la manca de dotació dels pressupostos participatius en relació a altres ciutats i va titllar de "pressupostos que gestionen la misèria".

Pel PP, Joan Agramunt va focalitzar la qüestió en un rodolí: "pressupostos que apugen els impostos". Va opinar que "són menys equitatius que fa un any, per la pressió fiscal" i va parlar de "manca de voluntat de pacte" del govern municipal. "Són els pressupostos amb menys participació, no hi ha acords amb altres grups municipals". Aplaudia que "es redueixi el deute" i que es compleixi la llei en aquest sentit.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.