TORNAR

La Pobla de Claramunt, vila cremada el 1714, commemora el Tricentenari

Avui a la tarda es faran una sèrie d’activitats a l’entorn del nucli antic per recrear aquest fet històric

societat
Dissabte, 24 maig 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El dilluns 15 de gener de 1714 les tropes borbòniques van saquejar i cremar la Pobla de Claramunt. Com a vila cremada fa tres-cents anys, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament ha organitzat una sèrie d’activitats per recrear aquest fet històric, que tindran lloc avui dissabte a la tarda a l’entorn del nucli antic.

A partir de les 6 de la tarda, els Miquelets de Catalunya i el Regiment d’Hússars Hongaresos farà una recreació històrica de la Guerra de Successió en el marc d’un campament de l’època. Els destacaments faran instrucció i explicaran les formes de combatre del segle XVIII. A 2/4 de 9 del vespre, hi haurà l’acte institucional d’aquesta commemoració que comptarà amb la intervenció de la poblatana Marta Bartrolí, que oferirà una breu pinzellada dels fets històrics ocorreguts, i de l’alcalde poblatà, Santi Broch.

Mitja hora més tard, amb el títol “La Pobla cremada pels borbònics”, es farà l’encesa pirotècnica del campanar de l’església parroquial de Santa Maria per recordar els fets succeïts ara fa tres-cents anys. A 2/4 de 10 del vespre, es farà una degustació popular d’un porc rostit. El porc s’elaborarà durant tot el dia a l’entorn del campament. Aquestes activitats les portarà a terme l’empresa Mapamundi Produccions.

Els fets històrics

A les acaballes de 1713, Felip V va decretar un impost que obligava les poblacions catalanes a sufragar l’exèrcit borbònic del Principat. Poques setmanes després, diverses localitats, entre les quals hi havia la Pobla de Claramunt, es van rebel·lar contra la nova fiscalitat i van fer front als destacaments filipistes que recaptaven la taxa.

El comandament borbònic de Catalunya va voler imposar un càstig exemplar per mirar d’aturar la revolta que començava a escampar-se pel territori. Així, el 10 de gener de 1714, dos mil cinc-cents soldats van entrar a sang i foc a Sant Quintí de Mediona. La vila va ser incendiada i els habitants que no es van escapar van ser executats. Un grup de pagesos va aconseguir fugir i es va resguardar al Castell de Claramunt. El dilluns 15 de gener, les tropes borbòniques van atacar la Pobla de Claramunt, la van saquejar i en la retirada van calar-hi foc.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.