TORNAR

Podrem fer créixer dents noves: un somni al nostre abast

iGDent ens explica la possibilitat de generar noves dents a partir de cèl·lules mare

societat
Dilluns, 7 maig 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Actualment la medicina regenerativa i l’enginyeria tissular han permès un avanç molt significatiu de la medicina i l’odontologia, la reconstrucció 'in vitro' (fet al laboratori a partir de productes biològics vius) i 'in vivo' (dins un organisme viu) de teixits dentaris. Constitueix una prova de principi biològic i que aviat serà una realitat. La utilització de cèl·lules mare per la generació de noves dents ha passat de ser una hipòtesi de treball a convertir-se en una possibilitat que pot resultar factible durant les properes dècades.

Cultiu de cèl·lules

Cèl·lules mare

Experts com el Dr. Paul Sharpe professor de biologia craneofacial que lidera la investigació europea sobre el control mol·lecular del desenvolupament dental, estan estudiant nous tractaments basats en cèl·lules mare de la polpa dental. Aquesta línia d'investigació ens aportarà la possibilitat de reemplaçar les dents perdudes per altres noves que provinguin de les nostres cèl·lules i de pas ser una revolució en la tècnica de regeneració de teixits i en el tractament de malalties com poden ser el Parkinsonians, la Diabetis, l'Alzheimer, problemes cardíacs, regeneració d'os, músculs o cartílags, etc., per que tenen molta facilitat per autorenovar-se i multiplicar-se amb l’avantatge que representen les diverses vies que ens faciliten la seva obtenció.

El Dr. Paul Sharpe, va informar sobre l’obtenció de dents de ratolí a partir de cèl·lules obtingudes de la medul·la espinal dels mateixos animals, aquestes cèl·lules van ser cultivades durant setmanes als ronyons per desprès ser trasplantades a les seves gargamelles a on van acabar de créixer adoptant la forma de la dent.

Si les estratègies d’investigació actuals donen el seu fruit i acaben funcionant, la dent que es formi ho farà juntament amb els seus teixits de suport incloent l'os i el lligament periodontal, tenint en compte que l’alineació d'una dent en creixement és molt senzilla amb l’ortodòncia estàndard.

Aquesta nova dent serà tractada com un implant, de fet serà un implant cel·lular que es cultivarà en laboratoris especialitzats i serà subministrat a l’odontòleg que fent servir les tècniques quirúrgiques adients inserirà l'implant en el teixit tou del pacient sense cap tipus de perforació de l'os. El creixement de l'implant es seguirà amb raigs X estàndard i l’ortodòncia s'aplicarà seguint l'erupció de la dent. La forma anatòmica de la corona es podrà acabar de definir com estèticament sigui convenient i adaptar-la al seu entorn amb els tractaments odontològics restauradors convencionals.

La idea consisteix en fer créixer una dent original a partir de cèl·lules cultivades i trasplantar-les a la boca del pacient adult desprès que aquest hagi perdut o li hagin fet l'extracció d'una peça dental. Sobre aquest tractament encara queda temps pel seu ús clínic. Actualment a Espanya hi ha diversos grups que treballen sobre la regeneració dental a partir de cèl·lules mare com la Facultat de Odontologia a la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat Internacional de Barcelona a on ja han obtingut creixement de teixits dentaris a partir de la polpa dental. Els dubtes que es plantegen és si l'extensió de l'ús d'aquests procediments serà suficientment fiable,reproduïble o assequible.

El trasplantament de teixits o cèl·lules mare dentaries podran en un futur substituir els biocompatibles implants de titani per material biològic propi del pacient a on els processos de creixement e integració es veuran clarament afavorits.

iGDent La clínica dental d'Igualada


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.